Cum au luat avant city-break-ul, turismul de weekend si TripAdvisor in Timisoara

Cum au luat avant city-break-ul, turismul de weekend si TripAdvisor in Timisoara

Acestea au dezvoltat la Timisoara filosofia de city-break sau de "turism de week-end". Daca luam pe tipuri de tururi, tururi de oras, tururi de o zi, tururi culturale si tururi pietonale, suntem pe locul intai in Romania. Ideea de baza e ca nu au auzit de Timisoara si ca imaginea pe care o avem inca afara e una gri-inchis. Satmari sustine ca turistii intreaba de ce sunt cladirile nerenovate, de ce nu exista bucatarie locala, toalete publice, dar cel mai deranjati, spune ghidul, sunt de cum sunt tratati de barmani, ospatari si chelneri. Asiaticii vin la Timisoara via Beograd Un numar mare de turisti straini ajung la Timisoara de la Belgrad.

acum 22 luni (28 Mar 2018)

In urma cu cativa ani, Timisoara inca nu era pe harta turistica europeana. Putinii turisti care ajungeau in capitala Banatului veneau cu masinile personale, cu trenul sau avioanele de linie. Acestea au dezvoltat la Timisoara filosofia de city-break sau de "turism de week-end". Asa se face ca Timisoara a devenit activa si pe TripAdvisor - celebrul motor de cautare turistic. La o simpla verificare pe "Things to do" (lucruri de facut) Timisoara, primele trei rezultate sunt Piata Unirii, Catedrala Ortodoxa si Cultural Tours - adica tururi ghidate. Timisoara City Tour, cel mai accesat ghid, aflat pe locul doi pe tara conform TripAdvisor, este condus de Ludovic Satmari.

"Daca te uiti la tururi, la nivelul Romaniei, suntem pe locul doi dupa Bucuresti. Daca luam pe tipuri de tururi, tururi de oras, tururi de o zi, tururi culturale si tururi pietonale, suntem pe locul intai in Romania.

"S-a simtit un bum dupa ce s-a terminat renovarea din centrul istoric"

Ludovic Satmari este unul dintre cei mai vechi ghizi activi din Timisoara. Face ghidaj de 15 ani pentru turistii straini, in limba engleza. "Am terminat Geografia si pe vremuri eram agent de turism. Pe vremea aceea aveam cate un tur de oras o data la luna. Timisoara nu era cunoscuta ca loc de vizitat, de facut tur. Acum doi ani am lansat Timisoara City Tour si m-am pus si pe TripAdvisor. In jur de zece ghizi activi sunt acum in Timisoara, dar care traiesc numai din asta suntem trei-patru.

"A crescut mult Timisoara dupa ce a venit RyanAir"

Valul turistilor amatori de city - break se datoreaza companiilor aeriene de tip low cost spune Satmari. Principalul criteriu e pretul biletului de avion. Aproape toti care veneau asa la Timisoara nu au auzit in viata lor de acest oras. Ideea de baza e ca nu au auzit de Timisoara si ca imaginea pe care o avem inca afara e una gri-inchis.

"Avand asteptari zero, vin aici si gasesc un oras frumos"

Ce le place ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro