Cum au influentat sasii reveniti in tara piata imobiliara a unor sate din Transilvania: "O casa renovata valoreaza pana la 100.000 de euro"

Cum au influentat sasii reveniti in tara piata imobiliara a unor sate din Transilvania:

In interior, pastreaza obiecte de mobilier vechi de peste 50 de ani, pe care, unii dintre ei, le aveau si atunci cand erau copii. Obiceiul dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, dupa ce satenii au cumparat terenurile agricole de la nobili, fiind in mod deosebit interesati sa intretina cele opt sipote (izvoare - n.r.) de pe hotarul satului, pentru a avea apa de baut atunci cand mergeau la munci agricole. Luat la intrebari de credinciosi, a chemat politia Pasiunea pentru motociclete i-a adus sfarsitul: barbat de 36 de ani din Cugir decedat in accident in Germania.

acum 66 luni (5 Jun 2018)

Adusi aici in scopuri economice si militare, sasii au fost de-a lungul timpului o populatie privilegiata, in dauna celei romanesti, majoritare. Au construit sate si orase, biserici si cetati care se pastreaza si astazi. Multi si-au renovat casele, care pastreaza arhitectura traditionala si vin in locurile natale de cate ori pot. In interior, pastreaza obiecte de mobilier vechi de peste 50 de ani, pe care, unii dintre ei, le aveau si atunci cand erau copii. Unul dintre satele din Alba care cunoaste un veritabil reviniment, atat economic cat si cultural, de pe urma intoarcerii sasilor este Garbova. Unele case sasesti de aici, proaspat renovate, valoreaza in prezent pana la 100.000 de euro. "Sasii revin in sat de cel putin doua ori pe an. Prima data de Rusalii, cand are loc o intalnire traditionala a acestora si o sarbatoare locala. Cei mai multi si-au renovat casele care arata acum foarte frumos pentru ca si-au pastrat autenticitatea si specificiul lor sasesc", spune primarul din Garbova, Ioan Nedelea. In comuna mai locuiesc permanent, in prezent, mai putin de 10 persoane de etnie germana, in familii mixte. S-a nascut si a copilarit pe ulitele satului, dar a plecat in Germania de 3 decenii si lucreaza intr-o mare companie auto. Casa parinteasca i-a fost confiscata de comunisti si nu a putut sa o recupereze. "Am cheltuit cu renovarea casei 50.000 de euro, casa e construita in anul 1931 si am vrut sa pastrez stilul taranesc ca inainte de cel de-al doilea razboi mondial, am pastrat fatada, poarta", spune Hans Alzner. Nu departe de Garbova se afla satul Vingard. Vingard era candva populat in proportie de 60 la suta de sasi, dar astazi numarul acestora este nesemnificativ. Si aici, statistica indica un numar de 10 sasi care mai traiesc, in varsta sau in familii mixte, care nu au avut curajul sau nu au dorit sa plece in Germania. In trecut, Vingard-ul a fost comuna, dar in anul 1968, dupa reimpartirea administrativ - teritoriala a fost coborat la rangul de sat. Cu toate ace... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro