Cum au incendiat eteristii Focsaniul in timpul revolutiei lui Tudor Vladimirescu

Cum au incendiat eteristii Focsaniul in timpul revolutiei lui Tudor Vladimirescu

Documentele de arhiva consemneaza ca aici, in luna mai 1821, cu putin timp inainte de asasinarea pandurului Tudor Vladimirescu, a avut loc incendierea orasului de catre eteristii dezavuati de tarul Rusiei.

acum 56 luni (20 Feb 2017)

Eteria, cunoscuta drept o societate secreta, de sorginte masonica, creata cu scopul eliberarii crestinilor de sub stapanirea otomana, in special a grecilor, a desfasurat o activitate intensa in Principatele Romane in urma cu doua secole. Acesta din urma a condus Revolutia de la 1821, care a avut ca scop nu numai inlaturarea dominatiei otomane, ci si a domnitorilor fanarioti greci, fapt care l-a adus in conflict cu Alexandru Ipsilanti. De altfel, Tudor Vladimirescu a sfarsit asasinat de eteristi in mai 1821.

In acea perioada, Focsaniul nu era strain de cauza eteriei, avand in vedere existenta Manastirii,,Sfantul Ioan", lacas de cult inchinat unei manastiri de la Muntele Athos si care gazduia calugari greci.

Documentele de arhiva consemneaza ca aici, in luna mai 1821, cu putin timp inainte de asasinarea pandurului Tudor Vladimirescu, a avut loc incendierea orasului de catre eteristii dezavuati de tarul Rusiei. "Jafuiau si despuiau pe toti nenorocitii fugari"

"Referindu-se la acest groaznic episod, aghiotantul lui Tudor Vladimirescu, Mihai Cioranu, consemneaza in cronica sa ca trupele lui Ipsilanti, inclusiv cele din tinutul Putna, . ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro