Cum au fost tratati liderii comunisti retinuti la Revolutia din 1989: "Detentia a fost mai degraba un sejur placut"

Cum au fost tratati liderii comunisti retinuti la Revolutia din 1989:

Este vorba despre membri ai partidul Comunist Roman care activau pe malul Borcei si care au fost arestati si dusi in judetul Ialomita care, dupa ce au fost eliberati, li s-a stabilit un regim de domiciliu fortat. In esenta, incercam sa descriu, asa cum le-am trait eu, primele zile tulburi ale instalarii noii puteri politice la Calarasi, incepand cu evenimentele petrecute la 22 decembrie 1989, cand fostii lideri locali comunisti, in frunte cu Ioan Iuliu Foris, ultimul prim-secretar al Comitetului judetean PCR, au fost arestati si dusi la Unitatea militara de aviatie de la Fetesti, unde au fost detinuti pana pe 31.12.1989, cand au fost pusi in libertate si li s-a stabilit regim de domiciliu fortat", a explicat Tudor.

acum 58 luni (24 May 2018)

Este vorba despre membri ai partidul Comunist Roman care activau pe malul Borcei si care au fost arestati si dusi in judetul Ialomita care, dupa ce au fost eliberati, li s-a stabilit un regim de domiciliu fortat. De asemenea, au mai declarat ca vor "sta la dispozitia Consiliului Judetean Provizoriu al Frontului Salvarii Nationale, urmand sa raspunda la orice chemari ale organului Revolutiei". Declaratiile au fost date in prezenta comandanului unitatii de la Fetesti, acolo unde timp de 10 zile au fost detinuti. " Atunci, la cald, s-au spus vrute si nevrute despre regimul de detentie la care au fost supusi fostii lideri comunisti calaraseni. Mai tarziu, din carti pe care le-au publicat atat Ioan Foris, cat si Gheorghe Glodeanu, acesta din urma fost lider politic comunist la Ialomita dar pe care evenimentele din 22 decembrie l-au gasit in judetul Calarasi si, in consecinta, a fost arestat si depus la aceeasi unitate militara din Fetesti, am aflat ca la Fetesti scurtul regim de detentie al fostilor lideri comunisti locali a fost mai degraba un sejur placut! Despre perioada detentiei de la Fetesti, prin hazard, recent am intrat in posesia unor documente originale, de fapt declaratiile olografe ale tuturor celor detinuti la Fetesti in perioada 22 decembrie-31 decembrie 1989.

Ioan Foris, ultimul prim-secretar Este vorba despre declaratia lui Ioan Foris, ultimul prim-secretar al Comitetului judetean PCR, Gheorghe Dragomir, ultimul primar comunist al municipiului Calarasi, Elena Chirita, fosta secretar cu propaganda si procesul-verbal de constituire a Comitetului de sprijin al procurorilor. Ioan Foris, prim-secretar al Comitetului Judetean al PCR Calarasi, a fost adus pe malul Borcei tocmai de la Satu-Mare in anul 1984. Personaj de carte Ioan Foris apare bine creionat in lucrarea jurnalistului Gheorghe Frangulea, "Calarasi, mon amour", publicata de editura Pamantul in anul 2010. Trecand in revista lumea de dinainte de 1989 din Calarasi, dar si cea de dupa Revolutie, F... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro