Cum au fost spalate 22 de miliarde de dolari pe teritoriul Republicii Moldova. "Laundromatul" FSB si al varului lui Putin

Cum au fost spalate 22 de miliarde de dolari pe teritoriul Republicii Moldova.

In ultimii ani, in diferite regiuni ale lumii au fost deschise o multime de dosare penale pe acest caz, iar un sir de banci europene implicate in schema au fost lipsite de licenta sau sanctionate. Banii scosi din Federatia Rusa au ajuns in 732 de banci din 96 de tari ale lumii, ei fiind receptionati de 5.140 de companii din jurisdictii diferite, incepand cu SUA si terminand cu Africa de Sud, China si Australia. Scopul vizitei ofiterilor respectivi era sa participe la o sedinta comuna cu organele de drept din Moldova, in vederea cooperarii in investigatia cazului de spalare a celor 22 de miliarde de dolari, realizata prin hotararile emise de instantele judecatoresti din Republica Moldova. Saptamana trecuta, agentia de presa Reuters, facand referire la surse din organele de drept ale Republicii Moldova, a notat ca in spatele schemei de spalare de bani prin Moldova ar sta unii ofiteri ai FSB. Cum actiona judecatorul In ianuarie 2011, compania Valemont Properties Ltd, din Marea Britanie ar fi "cumparat" bilete de ordin de la o alta firma din aceeasi tara, Goldbridge Trading Ltd ( Wikipedia: Bilet de ordin - este un efect comercial, inscris prin care o persoana, numita emitent ori subscriitor, se obliga sa plateasca o suma de bani la scadenta unei alte persoane numita beneficiar, sau la ordinul acesteia.

acum 87 luni (21 Mar 2017)

In ultimii ani, in diferite regiuni ale lumii au fost deschise o multime de dosare penale pe acest caz, iar un sir de banci europene implicate in schema au fost lipsite de licenta sau sanctionate. Mai mult, recent, autoritatile de la Chisinau, prin intermediul unei note de protest transmise Ambasadorului Rusiei in Moldova, Farit Muhametsin, au invinuit serviciile speciale ruse ca boicoteaza si nu coopereaza cu organele de drept moldovenesti in desfasurarea anchetei si ca ele ar incerca sa intimideze persoanele implicate in investigatie, prin a-i hartui si interoga neintemeiat la frontiera rusa, chiar daca acestia se afla in vizite oficiale la invitatia partii ruse.

Jurnalistii de la Novaya Gazeta au obtinut date exclusive despre transferurile banilor in conturile companiilor implicate in spalarea celor 22 de miliarde de dolari. Banii scosi din Federatia Rusa au ajuns in 732 de banci din 96 de tari ale lumii, ei fiind receptionati de 5.140 de companii din jurisdictii diferite, incepand cu SUA si terminand cu Africa de Sud, China si Australia.

Cum functiona "Laundromatul"

Operatiunea standard de spalare de bani avea loc prin intermediul a doua companii, inregistrate de regula in Marea Britanie. Cu toate acestea, procurorii au temei de a crede ca in toate cazurile a fost vorba despre aceeasi persoana fizica sau de acelasi grup. De obicei, sumele variau intre 100 de milioane si 800 de milioane de dolari. Contractul prevedea ca garantul de rambursare a banilor vor fi anumite structuri comerciale din Rusia, conduse de un oarecare cetatean al Republicii Moldova.

Atunci cand partea care lua "imprumutul" nu returna banii "creditorului", obligatiunile de rambursare a creditului treceau la persoana "garant", in frunte cu managerul din Moldova.

Compania rusa-garant transfera mjloace financiare de provenienta neclara pe un cont special, deschis de compania cre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro