Cum au fost evacuate in patru zile tinuturile romanesti cedate catre URSS. 200.000 de refugiati din Basarabia, Bucovina si Tinutul Hertei

Un adevarat exod al populatiei s-a inregistrat imediat dupa cedarea provinciilor, asta si pentru ca partea romana a acceptat ca evacuarea sa fie facuta in termen de patru zile. "Cedarile teritoriale din vara anului 1940, alaturi de consecintele politice, economice, teritoriale, demografice si militare pentru Romania, unele pe termen scurt, altele pe termen mediu si lung, au generat un adevarat exod al populatiei catre spatiul ramas sub autoritatea conducerii de la Bucuresti. Cedarea fara lupta a teritoriilor revendicate de catre URSS, Ungaria si Bulgaria, in special sub presiunea Germaniei si Italiei, pe fondul incapacitatii guvernului roman de a solutiona demn si ferm o situatie de criza, a impus evacuarea autoritatilor civile si militare, in situatii specifice.

acum 30 luni (26 Sep 2017)

Un adevarat exod al populatiei s-a inregistrat imediat dupa cedarea provinciilor, asta si pentru ca partea romana a acceptat ca evacuarea sa fie facuta in termen de patru zile.

"Cedarile teritoriale din vara anului 1940, alaturi de consecintele politice, economice, teritoriale, demografice si militare pentru Romania, unele pe termen scurt, altele pe termen mediu si lung, au generat un adevarat exod al populatiei catre spatiul ramas sub autoritatea conducerii de la Bucuresti. Incepand cu 28 iunie 1940, din teritoriile cedate au fost evacuate structurile militare si administrative, o parte insemnata a populatiei romanesti s-a refugiat sau a fost expulzata in conditii specifice din motive asupra carora facem referiri in cele ce urmeaza. Cedarea fara lupta a teritoriilor revendicate de catre URSS, Ungaria si Bulgaria, in special sub presiunea Germaniei si Italiei, pe fondul incapacitatii guvernului roman de a solutiona demn si ferm o situatie de criza, a impus evacuarea autoritatilor civile si militare, in situatii specifice. Teritoriul cedat URSS a fost evacuat intr-o oarecare ordine de catre structurile militare, dezordonat de catre structurile civile si in haos de catre populatia refugiata. Aproximativ 200.000 de refugiati au ajuns in Romania Aproximativ 200.000 de refugiati au ajuns in Romania, o parte insemnata a acestora intorcandu-se ulterior in teritoriile ocupate.

"Datele privind numarul populatiei evacuate din Basarabia si Bucovina sunt diferite de la o sursa la alta, cea mai vehiculata cifra fiind de circa 200.000. Parte din populatia refugiata din Basarabia si Bucovina s-a reintors in localitatile de domiciliu, in acord cu intelegerile din cadrul Comisiei Mixte romano-sovietice de la Moscova. La 25 noiembrie 1940 se aflau in evidenta ca refugiati in Romania circa 70.000 de oameni din Basarabia si Bucovina (51.000 persoane diverse, 10.000 functionari, 9.000 soldati concentrati). Alta sursa arata ca la 30 octombrie 1940, in tara se ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro