Cum au fost distruse cetatile in care erau ingropate comorile dacilor. Locuinte vechi de 5.500 de ani, brazdate cu plugul. Arheologii sunt socati

Cum au fost distruse cetatile in care erau ingropate comorile dacilor. Locuinte vechi de 5.500 de ani, brazdate cu plugul. Arheologii sunt socati

Alaturi de bratari de argint si primele margele de foita din aur, au fost gasite doua coliere din margele de chihlimbar si ramuri de corali. Continuarea cercetarilor de la Bunesti vor aduce noi elemente pentru cunoasterea tuturor aspectelor legate de civilizatia materiala si spirituala a societatii geto-dacice din Moldova", declara Violeta Bazarciuc in 1996 La inceputul anilor 2000, un fost muzeograf de la Muzeul de Istorie si Etnografie din Husi, Vicu Merlan, a a descoperit cea de-a doua cetate geto-dacica in comuna Bunesti-Averesti, in zona Dealul Muncel, din satul Avramesti. De mentionat ca acea sectiune a fost executata de peste 10 voluntari gasiti pe internet si prin efortul financiar al Asociatiei Geto/Dacii reprezentata de dl Daniel Roxin, tocmai cu scopul de a opri intentile distrugatoare ale proprietarului, care nu se lasa impresionat de istoria locului", au explicat reprezentantii Asociatiei Adevarul despre daci.

acum 43 luni (2 Nov 2016)

Aici, in zona denumita "Dealul Bobului", in anul 1978 a fost deschis primul santier arheologic din judetul Vaslui, in cadrul caruia aveau sa se descopere adevarate comori ale dacilor, inclusiv o diadema princiara de aproape 800 de grame de aur pur, unica in Sud-Estul Europei.

Santierul arheologic a fost condus de fostul director al Muzeului de Istorie si Etnografie din Husi, Violeta Bazarciuc, care a fost ucisa la patru ani dupa descoperirea diademei unicat, fara ca autorul sa fie prins vreodata. In primavara anului 1978, muzeografii huseni, condusi de Violeta Bazarciuc, au inceput primele sapaturi, iar dupa primele cautari au inceput sa descopere zeci de obiecte. Au fost chemati muzeografi vasluieni, profesori de la Institutul de Istorie si Arheologie "AD Xenopol" Iasi, specialisti de la Ministerul Culturi.

Din 1978 si pana in 1992, au fost descoperite peste 1.000 de obiecte din aur, argint, bronz etc, datate din secolele IV-II i.

Doua tezaure si diadema din aur unica in sud-est a Europei In urma sapaturilor sistematice de la Dealul Bobului s-au descoperit vase intregi, margele din pasta de sticla si prima fibula de tip celtic din fier, care este datata din perioada Latene C2 (secolele III- II i.

"Descoperirile sunt foarte multe, numai ceramica numara peste 1.200 de vase, plus depozitele de unelte: topoare, dalti, unelte pentru agricultura, unelte pentru dulgherit, pentru prelucrarea fierului, clesti de forja, diferite unelte pentru scos/introdus cleuzete in cuptoare, s-au descoperit foarte multe urme de zgura. Va dati seama ce comert se facea, cum ajungea aici", a declarat muzeograful Paul Salomeia, care a participat la sapaturile de pe santier mai multi ani la rand.

In anul 1982 s-a descoperit primul tezaur cu obiecte de podoaba din argint, in care era prezenta si o moneda batuta de cetatea Hristia, la sfarsitul secolului IV i de H. In campania imediat urmatoare, inca o descoperire deosebita a reprezentat-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro