Cum au fost construite doua cartiere mari din Timisoara pe fostele plantatii de vita de vie ale orasului

Cum au fost construite doua cartiere mari din Timisoara pe fostele plantatii de vita de vie ale orasului

Vedere aeriana de pe calea Aradului cu fosta fabrica de textile UTT FOTO Eye in the Sky Conform recensamantului din 1910, in Viile Fabric au fost conscrise 19 strazi, 177 de case cu parter si patru cu etaj, in total 181 de case de locuit in care erau 336 de 552 de camere, 53 de case de serviciu, 36 de cladiri anexe, 100 de grajduri.

acum 54 luni (28 Jul 2017)

Viile-Fabric s-au intins candva de la Padurea Verde, zona UMT-Continental, Calea Lipovei (astazi Sever Bocu) si Calea Aradului Est. Incepea dincolo de Gara de Est, includea si terenul actualului Iulius Mall, si se intindea pana la capatul Caii Aradului, unde se afla Selgros si Auchan. Se spune ca acolo se obtinea un foarte gustos vin, asa-numitul vin de masa de la "Padurea de Vanatoare". In anii 1870-1880, erau plantate aproximativ 100 de hectare cu vita de vie, cu o productie anuala de 2.000-2.500 hectolitri de vin de buna calitate. "Acest soi a disparut aproape in intregime, cazand prada epidemiilor de filoxera si peronospora care au bantuit in anul 1887, iar vinul produs de viile refacute cu vita americana nu a mai avut gustul vechi si bun al vinului de . Pentru a putea totusi asigura necesarul de lastari imuni, orasul a creat in anul 1890 in apropierea caii Lipovei, pe un teren de 3,5 jugare, o pepiniera de vita de vie, a construit o cladire de locuinte pentru lucratori si a sadit mai multe soiuri de vita americana, viticultorii obtinand de aici gratuit lastarii. Dar replantarea viilor a inaintat incet, caci proprietarii nostri de vie au asistat la inceput cu resemnare fatalista la dezastru, au scos butucii distrusi si au folosit terenul pentru alte culturi, deoarece pentru majoritatea lor viile nu erau unica sursa de venit. In primii ani au fost replantate 15-30 de jugare, in anul 1900 nu erau decat 50 de jugare de vie, in 1905 deja 112 jugare, in 1910-la maximul perioadei-au fost 151 de jugare (n.r.aproximativ 100 de hectare), cum insa replantarea s-a sfarsit, orasul a arendat pepiniera lui Sigmund Pollak pentru 360 de coroane pe an", aflam de la Josef Geml, fostul primar al Timisoarei, in perioada 1914-1918, care scris monografia "Vechea Timisoara".

Iulius Mall construit intre caile Aradului si Lipovei, pe fostul carier Viile FOTO Eye in the Sky

In 1885, la Padurea Verde, a fost construita Scoala Silvica, care initial se numea Scoala profe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro