Cum au fost batjocorite marile cetati in trecut. Localnicii profitau de dezastrul asezarilor, dar strainii se cutremurau

Cum au fost batjocorite marile cetati in trecut. Localnicii profitau de dezastrul asezarilor, dar strainii se cutremurau

"Este imposibil sa stai pe ruinele acestui amfiteatru, cu urmele unui fost oras in jurul tau, cu frumoasa campie intinsa la picioarele tale si limitata de o serie de dealuri indepartate, fara sa iti aduci in minte de Roma, de Campania ei, si de muntii ei albastri. Un document amintit de cercetatoarea Maria Rosu arata ca in urma cu un secol si jumatate localnicii din satele Tarii Hategului nu au tinut cont de valoarea istorica a monumentului si dorit sa o demoleze pentru ca in locul ei si din materialele folosite sa ridice o noua biserica, mai falnica. In textul motivatiei publicate de Comisia Arheologica, scris in limba maghiara, intr-un limbaj arhaic, amintea, printre altele, de needucarea populatiei din acea vreme, de faptul ca preotii se multumeau cu tamaiere si rugaciuni si cereau oamenilor doar sa cante, sa stea si sa mearga in genunchi si sa faca pomeni, in loc sa le ofere enoriasilor educatie, sa-i lege de carti si de cultura, afirma cercetatoarea.

acum 69 luni (12 May 2017)

Relatarea unui scriitor care a vizitat Deva la mijlocul secolului al XIX-lea dezvaluia amanunte despre distrugerile care se petreceau, cu complicitatea autoritatilor, in monumentul simbol al orasului. Charles Boner a calatorit in Transilvania in anul 1864 si a remarcat, cu tristete, modul in care localnicii din Deva au devastat cetatea pentru a-i folosi materialele de constructie. Dar cum am trecut de o poarta de acces, am intalnit doi oameni cu o caruta incarcata cu pietre. Si in varf erau altii, care slabeau cu rangile zidaria puternica si o rasturnau jos, in panta, pentru a fi preluata mai tarziu si dusa departe. Intregul loc se transformase in gramezi de daramaturi, aratand ca atunci cand o strada este inlaturata. Totul era proaspat si, cu unele exceptii, un perete exterior care a sfidat puterea jefuitorilor, nici o parte nu mai avea aspectul unei ruine stravechi. Era evident ca acest jaf se intampla de mult timp si ca mare parte din constructii erau deja carate din loc", relata autorul.

Cetatea Devei, potrivit istoricilor, a fost distrusa din 1849, in urma unei explozii care a avut loc la depozitul de munitie din ea. La vremea exploziei, asezarea mai era folosita doar de o garnizoana de graniceri. Astfel, o cladire guvernamentala era demolata in bucati, care erau duse departe, zi de zi, luni de zile. Cateva ziduri inalte au ramas in picioare, acestea, precum si numeroasele pstanci, ridicandu-se la acea inaltime spe cer, si oferind Decei o priveliste impunatoare si atractiva. Sa fi trecut un an sau doi de cand constructiile, atunci inca nefiind distruse aratau cat de extinsa era cetate.

Castelul lasat in paragina

Inainte de a vizita Deva, scriitorul englez calatorise in Hunedoara, unde se arata impresionat de maretia Castelului, care cu un deceniu in urma fusese mistuit de un incendiu. A remarcat faptul ca localnicii au lasat monumentul de izbeliste.

"Acolo se afla, pe o stanca ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro