Cum au falsificat comunistii istoria. Ne-au schimbat originile, "au reinventat" domnitorii si au mutilat prezentul

Cum au falsificat comunistii istoria. Ne-au schimbat originile,

"O fantoma rosie - aproape uitata - mai bintuie si astazi prin rafturile bibliotecilor prafuite de minciuna si slugarnicie: Mihail Roller (zicindu-si si Rollea), "revolutionar de profesie", "intoxicator de meserie", pretins istoric si academician care s-a inchinat, cu pumnul strins ridicat in aer, adevarului falsificat, fara sa-i pese ca istoria reala este cel mai primejdios produs pe care intelectul l-a elaborat", il caracterizeaza pe Roller, Mihai Stoian in articolul "Mihail Roller intre "nemuritorii" de ieri si de azi" publicat in "Romania Literara". "Iata si viciul "Istoriei R.P.R.", fruct hibrid, rollerian, vitreg, sfredelit de formule-sablon, palide si sufocate de judecati eronate, falsificate, precum ar fi asertiunea: "poporul acesta are o istorie de mii si mii de ani"; Pentru Roller, ocuparea Basarabiei de catre armatele romane era un act imperialist de cotropire, iar unirea de la 1859, o revolta burgheza care nu avantajase de fapt clasele de jos. Existenta in vecinatatea noastra a puternicului stat feudal din Kiev, cu o civilizatie inaintata, care se rasfange asupra intregului Rasarit al Europei, luptele duse de statul din Kiev impotriva citadelei reactionare pe care o reprezenta in aceea vreme Bizantul si apoi cuprinderea unei parti din teritoriul tarii noastre in cadrul statului feudal din Kiev au contribuit la dezvoltarea relatiilor feudale si au grabit procesul de organizare feudala din tara noastra", scria Roller.

acum 43 luni (11 Jul 2016)

Istoria a servit in toate timpurile propagandei, mai ales in cazul statelor totalitare si cu un ultra-nationalism pregnant. Istoria a fost folosita mai ales in "primavara natiunilor" din secolul al XIX-lea pentru a fi justificate originile, miscari de eliberare sau de unificare.

Lupta de clasa in favoarea istoriei nationale

Pe 23 august 1944, in Romania a fost data o lovitura de stat prin care maresalul Ion Antonescu si membrii guvernului condus de acesta au fost arestati. De altfel Marile Puteri deja au decis soarta Romaniei in special in Conferinta de la Ialta. Intoarcerea armelor contra fostilor aliati, in special Germania Nazista si reorientarea catre SUA si Marea Britanie, nu au fost de niciun folos.

Dupa o campanie a comunistilor cu sprijin sovietic de decretibilizare si anihilare a adversarilor politici la 30 decembrie 1947 se produce inevitabilul. De altfel Armata Rosie ca si agentii sovietici era bine instalati pe teritoriul tarii. In timp ce a fost demarat procesul de nationalizare si colectivizare ca si intruziune si control in toate institutiile statului, comunistii au trecut si la falsificare istoriei pentru a servi scopurilor propagandistice. Lupta de clasa si imaginea mitica a muncitorului exploatat de imperialisti si in cele din urma victorios erau punctele de referinta ale noii istorii a Romaniei comuniste. Daca in perioada interbelica s-a discutat problema etnicitatii romanilor si a rolului dacilor si romanilor in constituirea poporului roman ca si evolutia ulterioara in perioada evului mediu, in zorii comunismului din Romania, se punea problema mai degraba a atasamentului fata de URSS si caracterul "revolutionar" al poporului roman. In locul acesteia se afirma acum spiritul internationalist, de fapt tentativa de a sterge tot ce era national romanesc", scria istoricul Lucian Boia in "Istorie si mit in constiita romaneasca".

Falsificarea istoriei si fenomenul Roller

"Dumnezeul" propagandei si a falsficarii istoriei ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro