Cum au distrus Mazare si prietenii sai spatiul verde din Constanta

"In cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, sa ii dea lui Mazare Radu Stefan, primarul municipiului Constanta de la acea vreme, suma totala de 175.000 de euro pentru ca acesta din urma sa faca demersuri atat in cadrul atributiilor de serviciu, cat si in afara (contrare) lor, astfel incat sa faciliteze castigarea, de catre firma respectiva, in conditii avantajoase, a unei licitatii avand ca obiect contractul de construire a Campusului social «Henri Coanda» in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro)", precizeaza DNA intr-un comunicat de presa. "Stiam de mult timp de planul primariei de a transforma Parcul Tabacarie intr-un parc de distractii de genul Satului de Vacanta, un balci de prost gust unde sa se insereze, unul cate unul tot felul de comercianti cu gherete, tonete, tiribombe, etc.

acum 44 luni (5 Jul 2016)

Nimeni nu stie, oficial, cati metri patrati de spatiu verde exista in municipiul Constanta. Cert este insa ca suntem departe de normele europene, care prevad 26 mp pe cap de locuitor.

De exemplu, a inlocuit troleibuzele cu autobuze si a desfiintat tramvaiele. In anul 2000, consilierii locali din Constanta au decis, prin hotararea 396 din 28 septembrie, construirea unui centru de agrement, cultura si comert, pe o suprafata de 43.500 mp, in Parcul Tabacarie. Ni s-a promis ca pe un teren de 22.750 mp se va realiza un centru de agrement, cultura si comert, in aceasta ordine. In anul 2003, mai multe terenuri, printre care si cel din parc, sunt trecute din domeniul public in domeniul privat al municipiului Constanta, printr-o hotarare de consiliu local.

Printr-o serie de hotarari, retrocedari si licitatii publice, terenul in suprafata de 43.000 mp din Parcul Tabacarie ajunge in proprietatea firmei Holand Development Group. De comert, nu de agrement, nu de cultura. Afacerea a fost vanduta intre timp unor sud-africani, care au luat decizia, aprobata de primarul actual PSD, Decebal Fagadau, sa extinda mall-ul. Acesta este acuzat de procurorii DNA de complicitate la dare de mita. "In cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, sa ii dea lui Mazare Radu Stefan, primarul municipiului Constanta de la acea vreme, suma totala de 175.000 de euro pentru ca acesta din urma sa faca demersuri atat in cadrul atributiilor de serviciu, cat si in afara (contrare) lor, astfel incat sa faciliteze castigarea, de catre firma respectiva, in conditii avantajoase, a unei licitatii avand ca obiect contractul de construire a Campusului social «Henri Coanda» in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro)", precizeaza DNA intr-un comunicat de presa.

"Un balci de prost gust"

Cel mai recent eveniment controversat in care a fost implicat Parcul Tabacarie a fost un fest... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro