Cum au disparut cele 30 de panouri de pe linia Marasesti-Panciu-Marasti, care aminteau de Primul Razboi Mondial
(foto) "Toate amintirile razboiului s-au simtit batjocorite, toata fiinta mea s-a simtit umilita vazand locul mantuitoarei incordari a natiei, - istoricul loc al bataliei de la Marasesti - insemnat doar cu o inscriptie pe o bucata de tabla de tinichea agatata ridicol pe doi pari de lemn - si cum indignarea nu este suficienta spre a indrepta ceva, pentru a inlatura aceasta rusine va rog sa-mi ingaduiti a ridica pe a mea socoteala un monument al victoriei de la Marasesti, exact pe locul unde este astazi inscriptia, adica la intersectia drumului Focsani - Marasesti cu drumul Soveja.
Impresionat profund de amintirile inca proaspete pe care le pastrau acele locuri intrate in constiinta istoriei poporului roman, savantul a sugerat celor doi reprezentanti ai intelectualitatii locale ideea plantarii unor panouri care sa comunice momente semnificative ale luptelor din Primul Razboi Mondial, in asa fel incat sa exprime, prin insasi existenta lor, notiunea de muzeu istoric in aer liber.
Un numar de peste 30 de panouri au fost instalate pe marginea soselei, pe panouri fiind inscrise evenimentele de razboi petrecute in zona unde au fost instalate.
Scopul era ca fiecare calator, de la copil la batran, sa se opreasca, sa citeasca sau sa asculte pe altii citind, astfel incat cutremurati de un simtamant tainic sa invete istoria neamului.
In 1933, la 16 ani dupa razboi, aceste table incepusera sa dispara, iar indignat de faptul ca eroii care au adus glorie tarii sunt dati uitarii, celebrul ziarist Pamfil Seicaru s-a adresat prefectului de Putna de la acea vreme, cerand autoritatilor sa-i puna la dispozitie un teren pentru constructia unui monument, la Tisita. (foto)
"Toate amintirile razboiului s-au simtit batjocorite, toata fiinta mea s-a simtit umilita vazand locul mantuitoarei incordari a natiei, - istoricul loc al bataliei de la Marasesti - insemnat doar cu o inscriptie pe o bucata de tabla de tinichea agatata ridicol pe doi pari de lemn - si cum indignarea nu este suficienta spre a indrepta ceva, pentru a inlatura aceasta rusine va rog sa-mi ingaduiti a ridica pe a mea socoteala un monument al victoriei de la Marasesti, exact pe locul unde este astazi inscriptia, adica la intersectia drumului Focsani - Marasesti cu drumul Soveja. De aceea va rog sa-mi dati autorizatia de a ridica pe locul indicat Monumentul Victoriei", ii scria Pamfil Seicaru prefectului de Putna.
Astazi, nu mai exista nici un panou care sa aminteasca de faptele de arme de acum 100 de ani. Generatia actuala are nevoie de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro