Cum au devenit parcurile industriale motorul "gripat" al reindustrializarii Romaniei

Cum au devenit parcurile industriale motorul

In perioada 2004-2013, strategia nationala care prevedea infinitarea si dezvoltarea parcurilor industriale avea ca scop sustinerea firmelor mici care nu aveau spatii deproductie, precum si crearea de locuri de munca pentru personalul disponibilizat masiv din sfera industriei. "Din pacate, la aceasta ora, s-a atins cota de aproximativ 40.000 de locuri de munca, air tendinta este de scadere, pentru ca multe IMM-uri care functionau in parcurile industriale sunt in faliment. El spune ca astfel de strategii tebuie sa cuprinda informatii la nivel de regiune sau national despre situatia terenurilor tip brownfield libere, daca trebuie decolmatate, daca sunt intravilane sau extravilane, ce forme cadastrale au, la ce pret sunt, daca sunt de vanzare, sau se pot concesiona ori inchiria.

acum 69 luni (14 Apr 2015)

In perioada 2004-2013, strategia nationala care prevedea infinitarea si dezvoltarea parcurilor industriale avea ca scop sustinerea firmelor mici care nu aveau spatii deproductie, precum si crearea de locuri de munca pentru personalul disponibilizat masiv din sfera industriei.

La aceasta ora, Romania se poate lauda cu cel mult 15 parcuri industriale puternice in care, din pacate, volumul investitiilor straine se mentine la un nivel redus.

Numarul de locuri de munca care ar fi trebuit atins in parcurile industriale din Romania, gandit la nivelul anului 2013, era de 100.000. "Din pacate, la aceasta ora, s-a atins cota de aproximativ 40.000 de locuri de munca, air tendinta este de scadere, pentru ca multe IMM-uri care functionau in parcurile industriale sunt in faliment. Cresterea locuriulor de munca se poate face doar prin infintarea unor noiu parcuri industriale", este de parere Traian Barbat, secertarul general al Asociatiei Parcurilor Industriale Tehnologice, Stiintifice si Incubatoarelor de Afaceri din Romania (APITSIAR). Situatia la Brasov

In judetul Brasov exista 10 parcuri industriale si incubatoare de afaceri. Investitiile tip browfield (in halele unor fost fabrici) sunt pe 171 ha, unde lucreaza 3710 angajati , iar cele greenfield pe 316 ha, unde au un loc de munca peste 1500 de persoane. In toate normele UE, schemele de sprijin sunt gandiute pentru zone de dezvoltare. De exemplu, la aceasta ora, exista o regiune de dezvoltare carpatina, din care Romania nu face parte. Nu ar mai trebui sa fie un secret pentru nimeni ca cercetarea stiintifica si relatiile dintre investitori se discuta la nivel national, pentru ca acestia trebuie sa interactioneze intre ei. Ele trebuie sa se concetreze pe zona mai retransa, data de reorganizarea regionala administrativa", mai spune Traian Barbat. Lipsteste un Master Plan unic de dezvoltare economica

Reprezentantul APITSIAR (asociat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro