Cum au aparut la Buzau singurii vulcani noroiosi miniaturali din Europa. Povesti infricosatoare culese din batrani
In Romania, vulcani noroiosi pot fi intalniti si in alte locuri, precum Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, dar si in anumite zone colinare din Moldova, unde micii vulcani sunt numiti ''gloduri'' sau ''ochiuri de glod''. Cum s-au format vulcanii de namol Vulcanii noroiosi sunt niste movile conice, asemenea unor palnii cu varful in sus, care se formeaza la suprafata pamantului, prin eruptia gazelor naturale care-si croiesc drum de la adancimi de circa 3.000 de metri spre suprafata pamantului, printr-un strat de sol argilos, in combinatie cu panza freatica. "Prima si cea mai cunoscuta atractie turistica este arealul Vulcanilor Noroiosi insa, statisticile pe care le-am cules de-a lungul celor trei ani de functionare a centrului de informare turistica Tourism Infopoint Berca arata ca turistii sunt din ce in ce mai interesati sa descopere si alte fatete ale judetului cum ar fi asezarile rupestre din zona Colti-Alunis-Nucu, tabara de sculptura de la Naeni", ne-a declarat Juranda Kirschner, de la Asociatia Travel Buzau.
In Romania, vulcani noroiosi pot fi intalniti si in alte locuri, precum Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, dar si in anumite zone colinare din Moldova, unde micii vulcani sunt numiti ''gloduri'' sau ''ochiuri de glod''. Insa, zona cea mai spectaculoasa in care se poate observa acest fenomen natural unic o reprezinta Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici din judetul Buzau. Rezervatia Vulcanii Noroiosi are patru locuri in care se manifesta acest fenomen: La Fierbatori, Paclele Mari, Paclele Mici si Beciu. Cei mai cunoscuti sunt Paclele Mari, care acopera 15 hectare, declarati rezervatie geologica in 1955, si Paclele Mici, intinsi pe 10 hectare, care au fost inclusi pe lista monumentelor naturii in 1924. Cum s-au format vulcanii de namol Vulcanii noroiosi sunt niste movile conice, asemenea unor palnii cu varful in sus, care se formeaza la suprafata pamantului, prin eruptia gazelor naturale care-si croiesc drum de la adancimi de circa 3.000 de metri spre suprafata pamantului, printr-un strat de sol argilos, in combinatie cu panza freatica.
Eruptia unui astfel de vulcan formeaza la suprafata conurile prin intarirea noroiului in contact cu aerul. Foto Vlad Nichita
Noroiul este impins continuu de gazele naturale spre gura vulcanilor, de unde se prelinge pe versantii acestora, sub forma unor paraiase, care se usuca treptat, modificand astfel in permanenta peisajul. Malul impins la suprafata face ca aceste cratere sa se mareasca, intinzandu-se unele catre celelalte, pana se unesc intre ele, dand nastere astfel unor guri de vulcani cu diametre de pana la 3 metri. In timpul perioadelor de seceta, pe platourile Vulcanilor Noroiosi, se dezvolta o eflorescenta salina, care ia nastere prin cristalizarea sarii, in urma evaporarii apei din noroiul aruncat in timpul eruptiei.
Deosebit de importanta din punct de vedere geologic si botanic, in Rezervatia naturala a Vulcanilor Noroiosi, la marginea campurilor de noroi cresc ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro