Cum au ajuns SUA o piedica mondiala

Majoritatea proiectelor de investitii de care au nevoie tarile emergente sunt pe termen lung, asa cum sunt si mare parte dintre economiile disponibile - trilioanele din conturile de pensii, fondurile de pensii si fondurile suverane de investitii. Astazi, tarile in curs de dezvoltare si pietele emergente le transmit SUA si altora: daca nu va ridicati la nivelul promisiunilor voastre, macar dati-va deoparte si lasati-ne sa cream o arhitectura internationala pentru o economie globala care sa functioneze si pentru cei saraci, de asemenea. Tarile dezvoltate si pietele emergente, conduse de India, au sustinut faptul ca forumul potrivit pentru discutarea unor astfel de probleme globale este un grup deja stabilit in cadrul Natiunilor Unite, Comitetul de Experti pentru Cooperare Internationala in Problema Taxelor, al carui statut, dar si finantare trebuie sa fie crescute.

acum 55 luni (16 Aug 2015)

Conferinta a venit intr-un moment cand tarile in curs de dezvoltare si pietele emergente au demonstrat abilitatea lor de a absobi intr-un mod productiv cantitati uriase de bani. Intr-adevar, sarcinile pe care aceste tari si le asuma - investitii in infrastructura (drumuri, electricitate, porturi si multe altele), construirea de orase care candva vor fi casa pentru miliarde si mutarea catre o economie verde - sunt cu adevarat enorme. Si pe atunci proiectele de investitii cu inalte beneficii sociale erau in cautare disperata de fonduri. Problema, atunci si acum, este ca pietele financiare ale lumii, a caror menire este de a intermedia eficient intre cei care au economisit si oportunitatile de investitii, nu fac decat sa aloce gresit capitalul si sa creeze riscuri. Majoritatea proiectelor de investitii de care au nevoie tarile emergente sunt pe termen lung, asa cum sunt si mare parte dintre economiile disponibile - trilioanele din conturile de pensii, fondurile de pensii si fondurile suverane de investitii.

Multe s-au schimbat in ultimii 13 ani de la prima Conferinta Internationala cu privire la Finantarea pentru Dezvoltare, care a avut loc in Monterrey, Mexic, in 2002. Astazi, China este cea mai mare economie a lumii (in termenii paritari ai puterii de cumparare), care dispune de economii cu circa 50% mai mari decat cele ale SUA.

Duse sunt solicitarile catre tarile dezvoltate sa se ridice la nivelul angajamentului luat de a da cel putin 0,70% din produsul national brut pentru ajutor de dezvoltare.

Astazi, tarile in curs de dezvoltare si pietele emergente le transmit SUA si altora: daca nu va ridicati la nivelul promisiunilor voastre, macar dati-va deoparte si lasati-ne sa cream o arhitectura internationala pentru o economie globala care sa functioneze si pentru cei saraci, de asemenea. Deloc surprinzator, puterile hegemonice actuale, conduse de SUA, fac tot ce pot pentru a contracara astfel de eforturi. Cand China a propus Banca Asiatica de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro