Cum au ajuns sa fie manipulate chiar informatiile din "Decalogul manipularii", atribuit lui Noam Chomsky

Cum au ajuns sa fie manipulate chiar informatiile din

Poporul trebuie obisnuit cu satisfactii ieftine, care sa ii ocupe timpul si sa il demotiveze in atingerea unor idealuri superioare Pentru aceasta: Un sistem de invatamant corupt si nefunctional este instrumentul ideal de a tine cetatenii in ignoranta si a manipula opiniile colective dupa bunul-plac. Poporul nu trebuie sa aiba acces la mijloace de informare completa, exacta, corecta si obiectiva Pentru aceasta: Sa incurajezi financiar acele mijloace de comunicare in masa care indobitocesc publicul si il tin legat de emisiuni si seriale vulgare, ce trag inteligenta in jos. De exemplu, in lucrarea "From Necessary Illusions: Thought Control in Democratic Societies (Iluzii necesare: controlul gandului in societatile democratice"), el arata: "cetatenii din societasile democratice ar trebuie sa urmeze cursuri de auto-apararea intelectuala pentru a se proteja de manipulare si control, si pentru a pune bazele unei democratii coerente".

acum 88 luni (13 Feb 2017)

Cu toate ca a revolutionat intreg sistemul lingvistic modern prin celebrele sale modele generative, cercetatorul american Noam Chomsky (89 de ani) este cunoscut publicului mai ales pentru scrierile sale politice, el fiind unul dintre cei mai mari critici ai politicii externe a Statelor Unite.

Cele mai cunoscute lucrari ale lingvistului sunt legate de analiza mass media si cum este aceasta folosita pentru a manipula populatie, precum "Iluzii necesare: Controlul gandului in societatile democratice (Necessary Illusions: Thought Control in Democratic Societies), Limbaj si Politica (Language and Politics), Controlul mass media (Media Control), Ordinea mondiala: veche si noua (World Orders: Old and New). Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decat cu problemele lui adevarate Pentru aceasta: Sa distragi permanent atentia de la problemele sociale reale, indreptand-o catre subiecte minore, dar cu mare impact emotional. Poporul trebuie permanent pregatit pentru mai rau Pentru aceasta: Mecanismele propagandei "albe" (oficiala, integral asumata de guvern), "gri" (partial asumata) si "negre" (niciodata asumata) trebuie sa promoveze imaginea unui guvern in permamenta preocupat pentru ameliorarea conditiilor tot mai sumbre ale viitorului. Poporul trebuie sa creada ca si ceea ce guvernele ii pregatesc spre a trai mai rau este tot pentru binele sau. Pentru aceasta: Sa obtii acordul de moment al poporului pentru masuri economice dure din viitor. Poporul trebuie sa aiba o gandire care sa nu ii permita sesizarea legaturii dintre cauze si efecte Pentru aceasta: Sa te adresezi oamenilor ca si cum ar avea cu totii o gandire infantila. Poporul trebuie dezobisnuit sa problematizeze realitatea si sa actioneze sub impulsul emotiilor Pentru aceasta: Sa faci tot timpul apel la sentimente si la reactii glandulare, nu la ratiune. Sa incurajezi reactiile emotionale, pentru ca sunt cel mai usor de manipulat. Poporul trebuie obisnuit cu satisfactii ieftine, care sa ii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro