Cum au ajuns Eminescu si Caragiale de la prietenie profunda la ura pura

Cum au ajuns Eminescu si Caragiale de la prietenie profunda la ura pura

Mihai Eminescu si Ion Luca Caragiale s-au cunoscut pe vremea cand poetul a fost cooptat in trupa de teatru a lui Costache Caragiale, unchiul lui Ion Luca. Tradarea bunului prieten Caragiale Caragiale a parasit redactia ziarului "Timpul" in 1878 si a ajuns la "Junimea" de la Iasi, condusa de Titu Maiorescu. Cand s-a dus sa ii spuna criticului ca are ganduri de insuratoare, acesta i-ar fi dezvaluit infidelitatea iubitei : "Eminescule, iarta-ma, te rog, de sfasierea pe care stiu ca ti-o pricinuiesc, dar aceea pe care ti-ai ales-o drept tovarasa de viata nu merita aceasta cinste, nu merita!

acum 39 luni (26 Jul 2017)

Mihai Eminescu si Ion Luca Caragiale s-au cunoscut pe vremea cand poetul a fost cooptat in trupa de teatru a lui Costache Caragiale, unchiul lui Ion Luca. Cei doi au legat o frumoasa prietenie si se spune ca vreme de un an au fost nedespartiti. Caragiale il admira pe Eminescu si spunea despre el ca "Era nefiresc de frumos...

La randul lui Eminescu il considera pe Caragiale: "Un adevarat dandy. Imbracat bine, elegant si cu multe cunostinte despre literatura, dar si un mare iubitor de teatru". S-au regasit cativa ani mai tarziu, dupa ce Eminescu a revenit in tara si au ajuns colegi in redactia ziarului "Timpul" din Bucuresti si la Junimea.

Eminescu a fost cel care a pledat pentru angajarea lui Caragiale la "Timpul".

Cei doi au revolutionat redactia ziarului "Timpul", schimband modalitatea de lucru, manati de pasiunea pentru mestesugul cuvintelor. Romanticul si visatorul Eminescu era deranjat de ironiile si de sarcasmul amicului sau Iancu. Caragiale il considera pe admiratul Kant al lui Eminescu un moftangiu, iar poetul era deranjat de afirmatiile amicului sau.

Zilele lungi de lucru in redactie se incheiau seara in oras, la o carafa de vin. In discutiile lor, cei doi prieteni atingeau subiecte vaste, de la arta, la filosofie, sau de la literatura, la femei.

Tradarea bunului prieten Caragiale

Caragiale a parasit redactia ziarului "Timpul" in 1878 si a ajuns la "Junimea" de la Iasi, condusa de Titu Maiorescu. Ajuns la Iasi, o cunoaste pe iubita lui Eminescu, pe Veronica Micle, si intre cei doi se infiripa o relatie amoroasa ascunsa. Eminescu, ramas redactor la ziarul "Timpul", ajungea mai rar la Iasi si relatia cu Veronica se derula mai mult prin intermediul scrisorilor de amor.

Dramaturgul a fost cel care i-a marturisit infidelitatea lui Titu Maiorescu, atunci cand acesta l-a informat ca Eminescu are ganduri de insuratoare cu Veronica.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro