Cum au ajuns credinciosii sa se inchine la politicieni in biserici. Legile BOR despre figurile care pot fi pictate in biserici

Cum au ajuns credinciosii sa se inchine la politicieni in biserici. Legile BOR despre figurile care pot fi pictate in biserici

In traditia bisericeasca exista obiceiul ca ctitorul unui locas de cult (finantatorul) sa fie si el pictat in zona de la in biserica, in semn de multumire pentru actul sau de binefacere. Printre cele mai cunoscute persoane pictate pe zidurile bisericilor sunt: George Becali - biserica din Vadu Rosca si biserica de la Maglavit, Teia Sponte - biserica din Lastuni (Tulcea), Constantin Constantinescu - fost primar al Barladului, Petre Parvu - primar Zimnicea (Teleorman), Dan Ilie Morega - biserica din Pades (Gorj), Laurentiu Nistor - biserica din Soimus (Hunedoara), Gheorghe Tofan - biserica din Damideni (Botosani).

acum 22 luni (30 Apr 2018)

"Daca ne uitam bine la pictura bizantina, ea nu este o copie a realitatii, ci este o interpretare duhovniceasca profetica, in lumina Imparatiei cerurilor, a veacului ce va sa fie. De aceea, insasi natura sau creatia materiala (crestele muntilor) este impregnata de lumina harului. Mai mult, in pictura bizantina, pliurile aurii de la vesmintele sfintilor ne arata ca totul este patruns de lumina cea necreata, nevazuta cu ochii trupesti, dar simtita sufleteste prin credinta", spunea Patriarhul Daniel, citat de basilica.ro.

In traditia bisericeasca exista obiceiul ca ctitorul unui locas de cult (finantatorul) sa fie si el pictat in zona de la in biserica, in semn de multumire pentru actul sau de binefacere.

Asa au aparut o serie de biserici unde, printre sfinti, apar si primari care au donat bani publici pentru construirea locasului de cult, oameni de afaceri controversati sau politicieni locali.

Printre cele mai cunoscute persoane pictate pe zidurile bisericilor sunt: George Becali - biserica din Vadu Rosca si biserica de la Maglavit, Teia Sponte - biserica din Lastuni (Tulcea), Constantin Constantinescu - fost primar al Barladului, Petre Parvu - primar Zimnicea (Teleorman), Dan Ilie Morega - biserica din Pades (Gorj), Laurentiu Nistor - biserica din Soimus (Hunedoara), Gheorghe Tofan - biserica din Damideni (Botosani).

Constantin Constantinescu, pictat pe peretele bisericii din Barlad

In anul 1986, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), reglementa prin decizia numarul 11.236 reprezentarea ctitorilor in biserici hotarand urmatoarele: sa nu se aduca modificari picturilor din bisericile monumente istorice sau din bisericile mai noi cu prilejul restaurarii lor; sa fie pastrate intacte tablourile votive ale ctitorilor, ca si tabloul chiriarhului locului sau alti ierarhi cu prilejul restaurarii picturii de la bisericile monumente istorice, ca si de la bisericile obisnuite; s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro