Cum au ajuns covrigii de Buzau marca inregistrata in Europa. Reteta celei mai gustoase copturi fabricate in Romania

Cum au ajuns covrigii de Buzau marca inregistrata in Europa. Reteta celei mai gustoase copturi fabricate in Romania

Reteta a pornit de la dorinta negustorilor de a-i face pe consumatorii de la carciumi sa nu plece acasa pentru masa si sa consume mai mult vin. Cei din urma isi deschid carciumi si, avand negustoria in sange, descopera o combinatie profitabila pentru ei si apreciata de musterii: la vin ei servesc un produs alimentar, in forma de inel cu o coaja aurie si crocanta si un miez fin, cu o puternica aroma de faina alba de grau.

acum 83 luni (19 Sep 2015)

Este deja un gest reflex printre calatorii care tranziteaza Buzaul sa opreasca in centrul orasului ca sa cumpere un sir de covrigi subtiri si crocanti. Colacelul facut din cele mai modeste ingrediente - faina, apa, drojdie, sare si zahar - a devenit marca inregistrata la Bruxelles, iar de la 1 ianuarie 2007 este produs european. Costa numai 10 bani si, pentru ca nu contin produse de origine animala, sunt la mare cautare mai ales in perioadele de post. Celebru acum in toata lumea, nu numai la rascrucea dintre doua vechi principate, colacelul aramiu si crocant si-a castigat renumele dupa ce timp de zeci de ani buzoienii s-au straduit din rasputeri sa le fie recunoscut talentul de brutari. Covrigarii buzoieni, care pot fi numi, fara nicio retinere, maestrii anonimi care trudesc la gura cuptorului incins, spun ca secretul producerii unui covrig bun nu tine numai de reteta ci si de sufletul cocatorului. Oameni cunoscuti, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Maria Ciobanu, veneau la covrigarie cand erau in trecere ca sa se aprovizioneze cu covrigi", spune Ionel, unul dintre zecii de covrigari din Buzau. Covrigii pot fi preparati si acasa Ingredientele folosite la producerea covrigilor de Buzau sunt: faina, apa, drojdie, zahar, sare si bicarbonat de sodiu. In maiaua rezultata se adauga faina si se lasa la dospit circa 40 de minute. Se adauga restul de faina, apa, sarea si se mai lasa la crescut o ora. Se incinge cuptorul la maximum 200 de grade C si se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare. Se pun trei litri de apa la fiert intr-o oala si se adauga bicarbonatul de sodiu. Se formeaza covrigi in palma si se pun cu grija la fiert, circa un minut fiecare, se scot si se pun pe hartia de copt. Dupa preferinte, se presara seminte de susan, mac, sare grunjoasa, etc pe covrigi si se tin la cuptor circa 20 de minute, pana devin aurii. "Kovrigii", inventati de negustori pentru a vinde mai mult vin Dintre consumatorii fideli ai covrigilor de Buzau care cumpara cate un sir pentru a-si pot... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro