Cum au ajuns ciobanii romani sa arunce tone intregi de lana de oaie: "Cateodata ii mai dam si foc. N-avem ce face cu ea"

Cum au ajuns ciobanii romani sa arunce tone intregi de lana de oaie:

Lana nu mai este la moda asa ca romanii nici nu se mai gandesc sa isi faca pilota din lana sau carpete de pus pe pereti.

acum 49 luni (8 May 2016)

"Avem stive de lana si degeaba. O punem pe jos, de multe ori sa mai astupam gaurile din staul, sau o punem pe jos sa scapam de noroi", spun ciobanii din Pucioasa.

Lana nu mai este la moda asa ca romanii nici nu se mai gandesc sa isi faca pilota din lana sau carpete de pus pe pereti. Singurii care mai poarta articole de imbracamite confectionata din lana sunt chiar ciobanii, insa si ei le gasesc din ce in ce mai greu. Mai captusim gaurile pe aici", spune Dan Leurzeanu, cioban de meserie, din Pucioasa. De asemenea, doar batranii de la sate mai lucreaza lana, si nu la razboi, ci cu andrelele. In urma cu cativa ani inca mai existau societati care valorificau lana, insa romanii nu mai sunt interesati sa isi faca pilota din lana, pulovere, carpete sau cioci. Prin afara am auzit ca se face pentru izolarea tevilor" Pentru fiecare tuns, ciobanii platesc 5 lei, bani pierduti, daca stam sa ne gandim ca lana nu mai poate fi valorificata in niciun fel. Pe de alta parte oile trebuie tunse pentru ca vara mor de cald, pot contacta tot felul de boli, iar productia de lapte este scazuta. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro