Cum aratau zeii oamenilor care populau teritoriul Romaniei in neolitic. Figurine de femei, fara sani si organe genitale

Cum aratau zeii oamenilor care populau teritoriul Romaniei in neolitic. Figurine de femei, fara sani si organe genitale

Cine-ar fi crezut ca stramosii nostri de acum 5.000 de ani isi colorau peretii interiori ai caselor pentru a-si face locuintele mai primitoare? La sanctuarul de la Parta (judetul Timis), de exemplu, pot fi gasite doua statui lipite, o zeitate feminina si un taur, simboluri ale fecunditatii si fertilitatii.

acum 77 luni (2 Feb 2016)

Cine-ar fi crezut ca stramosii nostri de acum 5.000 de ani isi colorau peretii interiori ai caselor pentru a-si face locuintele mai primitoare? De asemenea, acum cateva mii bune de ani oamenii se inchinau la mici idoli. Figurinele aveau doar cativa centimetri marime si infatisau de cele mai multe ori femei. Acest tip de idol a aparut inca din paleoliticul superior, cel mai vechi exemplar avand peste 30.000 de ani. "E modelat dintr-o pasta fina, e degresat cu nisip, e de culoare gri-galbuie. Fata umana e prezentata schematic, dar realist, ochii si gura fiind redate proportional prin impunsaturi, nasul fiind executat din pasta trasa", descrie arheologul Arpad Tatar o astfel de figurina descoperita pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, . De ce figurinele infatisau mai ales femei?

Cele mai multe astfel de figurine infatiseaza femei. De asemenea, femeia este prezenta si in locurile de cult. De asemenea, in locurile de cult mai pot fi intalnite si zeitatile care infatiseaza animale. La sanctuarul de la Parta (judetul Timis), de exemplu, pot fi gasite doua statui lipite, o zeitate feminina si un taur, simboluri ale fecunditatii si fertilitatii. De obicei pentru a le multumi zeitatilor, se sacrificau capre si oi. De asemenea, in cadrul sanctuarului a fost descoperit si un calendar solar, utilizat de populatie. "Prin aceste piese putem arunca o privire in religia neoliticilor, in credintele legate de cultul fecunditatii si fertilitatii, in astronomia preistorica, in moda vremii. Unele piese puteau fi si jucarii pentru copii, numai ca niciodata n-o sa aflam, care era de fapt adevarul", precizeaza arheologul Arpad Tatar in Revista Bistritei. Va mai recomandam: Unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa vine cu noi surprize: o fantana veche de 2.000 de ani, gasita intacta Ce au cautat egiptenii in Transilvania? ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro