Cum aratau primele "ambulante" din Romania. Un accident ingrozitor a grabit aparitia carutelor rapide de interventie

Cum aratau primele

Prima statie de Salvare de pe actualul teritoriu al Romaniei a fost infiintata la Timisoara in urma cu 130 de ani. Iata ca anul acesta aniversam 130 de ani de la infiintarea Salvarii de la Timisoara", a spus Leonida Iancu, omul care conduce Salvarea de la Timisoara din anul 1992. MASINI MARCA LLOYD, DAIMLER, CITROEN SI FIAT Treptat, autovehiculele au luat loc trasurilor, primele modele de salvare fiind Lloyd si Daimler, donate de Primarie, apoi Fiat si Ford, primite de la oamenii de afaceri potenti din oras. Totusi, oficial, prima Societate de Ambulanta din Romania (este si prima din Balcani) este considerata cea infiintata la Bucuresti, in anul 1906, de catre renumitul medic Nicolae Minovici (care a condus societatea 35 de ani), dupa modelul primei statii de salvare care functiona la Viena din 1884. Leonida Iancu, managerul Ambulantei de la Timisoara inca din 1992 Dupa Revolutie, Salvarea avea 142 de conducatori auto, 56 de asistenti, sase medici de medicina generala si zece operatori. "SALVAREA" A VENIT DIN ELVETIA In perioada 1996-2000, Serviciul de Ambulanta Judetean Timis a beneficiat de un program de reabilitare cu sprijinul Guvernului Elvetian, prin programul REMSSY (au mai beneficiat de acest program serviciile de ambulanta din Bucuresti, Constanta, Craiova, Iasi si Cluj).

acum 75 luni (26 Mar 2016)

Prima statie de Salvare de pe actualul teritoriu al Romaniei a fost infiintata la Timisoara in urma cu 130 de ani. La vremea respectiva, orasul de pe Bega facea parte din Imperiul Austro-Ungar. 20 de ani mai tarziu avea sa apara si la Bucuresti un serviciu de Salvare, aceasta fiind considerata prima "ambulanta" din Romania. Timisoara a fost primul oras din partea ungara a imperiului care se putea mandri cu o astfel de institutie moderna, specializata in acordarea de ajutor si transportul suferinzilor cu un an inainte de capitala Budapesta.

Pe teritoriul Imperiului, prima statie de salvare s-a infiintat in anul 1884, la Viena, in urma unui incendiu care a mistuit cladirea Teatrului Ring, unde au murit peste 1.000 de persoane.

VICTIMA PENTRU CARE NU S-A PUTUT FACE NIMIC

"A mai grabit infiintarea serviciului de Salvare de la Timisoara si urmatoarea intamplare: in anul 1885, in fata vestitei cafenele din cartierul Fabric, s-a intamplat o mare nenorocire.

Piata Unirii din Timisoara, la sfarsitul secolului al XIX-lea FOTO ratt.ro

Drept urmare, in 1886 s-a constituit societatea voluntara de salvare de la Timisoara. "Initiatorii salvarii au fost Georg Neumann, care era directorul Primei Case de Pastrare din Timisoara, Alexander Kohn si Karl Rosenstein. Iata ca anul acesta aniversam 130 de ani de la infiintarea Salvarii de la Timisoara", a spus Leonida Iancu, omul care conduce Salvarea de la Timisoara din anul 1992. Acesta a condus orasul timp de 29 de ani, in perioada 1885-1914.

5.000 DE CAZURI PE AN IN PRIMUL RAZBOI MONDIAL In anul 1887, Salvarea isi procura trei barci si mai multe prajini, pe care le-a asezat in locurile cele mai periculoase ale canalului Bega.

"Interveneau la un numar de 120-150 de cazuri pe an, in general, iar la inceput s-a lucrat cu voluntari. Sigur ca nevoile au crescut tot timpul si s-a ajuns ca, in timpul Primului Razboi Mondial, sa rezolve si 5.000 de cazuri pe an", a mai povestit Leonida Iancu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro