Cum aratau partidele de vanatoare ale domnitorilor din Tarile Romane

Cum aratau partidele de vanatoare ale domnitorilor din Tarile Romane

Domnitorii din Tarile Romane nu au purtat doar batalii cu turcii asa cum ne prezinta istoria, ci isi ocupau uneori timpul cu petreceri, spectacole de teatru sau partide de vanatoare. Pe langa ca vanatoarea seamana cu un fel de razboi si ca un neam foarte inclinat la lupte trebuia s-o prefere tuturor celorlalte exercitii fizice, ea se prezenta moldovenilor cu un titlu special, fiindca se credea ca ea a fost aceea care le-a dat prilejul de a-si cauta si de a-si intemeia tara", povestea Dimitrie Cantemir.

acum 85 luni (14 Aug 2016)

Domnitorii din Tarile Romane nu au purtat doar batalii cu turcii asa cum ne prezinta istoria, ci isi ocupau uneori timpul cu petreceri, spectacole de teatru sau partide de vanatoare.

In Tarile Romane nu existau tratate de vanatoare, astfel ca aceasta se practica la scara larga, mai multi cronicari vorbind despre partidele de vanatoare organizate de domnitorii romani. Despre acest incident a vorbit cronicarul Radu Popescu, cel care arata: "s-au dus in plimbare catra Craiova, sa vaneze padurile Jiiuliu, ca sa prinza cerbi si alte vanaturi mai mari, de vreme ce intr-acele parti de loc sa afla vanaturi mult si mari".

"La un moment dat, chiar pe dinaintea domnului muntean a tasnit un iepure si, cum nu era prin preajma nici un caine sa-l haituiasca, Constantin Cantemir loveste cu o sageata iepurele care fugea si il omoara chiar sub ochii lui voda.

Nici strainii care au trecut prin Tarile Romane nu au ezitat sa vorbeasca despre partidele de vanatoare organizate de domnitori. Un astfel de exemplu este cel al lui Franco Sivori, secretarul lui Petru Cercel (1583 - 1585), care descrie o partida de vanatoare organizata la curtea domneasca.

"In aceasta tara se gasesc multe animale salbatice, ca iepuri, cerbi, caprioare, mistreti, vulpi, lupi si ursi, se afla potarnichi, fazani, gaini, gaste si rate salbatice, turturele, prepelite si sturzi si alte pasari mici in mare numar, astfel ca se pot face usor minunate vanatori. Intre altele, am luat parte la o mare vanatoare a principelui la care s-au prins 270 de iepuri, zece-doisprezece lupi si 60 de vulpi, inconjurandu-se pentru acest scop cu gard o padure cu un ocolis de 2 sau 3 mile", arata Franco Sivori.

Un alt strain care a vorbit despre partidele de vanatoare organizate de domnitorii romani este diplomatul sas, Michael Weiss, care a povestit in autobiografia sa cum s-a desfasurat o vanatoare la care a luat part... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro