Cum aratau jucariile generatiilor trecute. Multe dintre ele functionau prin invartirea unei chei

Cum aratau jucariile generatiilor trecute. Multe dintre ele functionau prin invartirea unei chei

Colectia apartine Asociatiei Muzeul Jucariilor, o asociatie fondata de doi frati, Mihail si Cristian Dumitru, care colectioneaza jucarii de peste 40 de ani si al caror obiectiv ambitios este infiintarea unui muzeu permanent al jucariilor in Romania. Adultii prezenti la inaugurarea expozitiei de la Arad si-au amintit cu nostalgie de vremurile cand si ei aveau astfel de jucarii.

acum 64 luni (31 May 2017)

Vorbim despre jucarii stranse pe parcursul a zeci de ani. Colectia apartine Asociatiei Muzeul Jucariilor, o asociatie fondata de doi frati, Mihail si Cristian Dumitru, care colectioneaza jucarii de peste 40 de ani si al caror obiectiv ambitios este infiintarea unui muzeu permanent al jucariilor in Romania. Cu alte cuvinte, o institutie asemanatoare muzeelor de profil din alte parti ale lumii: Londra, Paris, Istambul, Bruxelles, Nuremberg.

"La Arad am venit cu o selectie de 60 de piese din 12.000 adunate de-a lungul a 40 de ani. Am realizat cateva vitrine numai cu piese de la Fabrica Aradeanca. Este si o colectie de imagini ale copilariei romanesti. O mare parte sunt mecanice, care functioneaza si dupa aproape o suta de ani. Functioneaza invartind de cheie", spune inginer Cristian Dumitru, presedintele Asociatiei Muzeul Jucariilor. Ideea de a face o colectie i-a venit cand avea 17 ani si de atunci este prezent la toate targurile de profil.

Calutul din lemn FOTO Claudia Untaru

In ultimii zece ani, de cand cei doi frati au inceput acest demers, jucariile au fost admirate in peste 30 de expozitii. Unele au fost cumparate cu ultimul banut scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pietelor, unele au ascultat, poate, muzica vesela din balciuri, dar toate, absolut toate jucariile noastre au fost martorele unui zambet", declara cei doi colectionari.

Adultii prezenti la inaugurarea expozitiei de la Arad si-au amintit cu nostalgie de vremurile cand si ei aveau astfel de jucarii. Vai dar ce drag imi era de ea. Imi aduc aminte si de acest catel", se auzeau vocile adultilor care admirau expozitia.

FOTO: Claudia Untaru

Copiii prezenti s-au uitat cu mare mirare la ele. Sunt diferite fata de ce avem acum, dar imi plac", Spune Silviu, in varsta de sapte ani.

Expo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro