Cum arata Suceava la sfarsitul Primului Razboi Mondial: "Situatia orasului era neasemanat de ingrijitoare: fara lumina, fara apa, fara lemne si fara alimente"
In trei luni de zile, in magazinele din localitate au fost aduse doua vagoane de grau, 11 de porumb, doua de secara si trei de faina de grau. Daca la data de 4 noembrie 1918 in visteria orasului erau 33.860 de coroane, iar magazinele erau goale, la data de 24 iulie 1919, in casieria orasului se aflau 52.995 de coroane si 8.739 de lei, iar in magazine erau alimente in valoare de 367.001 de coroane. Ca Suceava sa poata ajunge un centru comercial si industrial reprezentantii legitimi ai orasului si ai tarii vor trebui sa starueasca din rasputeri ca sa se faca o legatura de cale gerata dela Burdujeni la Suceava si de aici la Gurahomorului, ca astfel sa ajungem in legatura directa cu Transilvania, cu Danarea si cu Marea Egeica.
O cititoare a ziarului Adevarul, nepoata inginerului Jean Solomon, cel ce a restaurat seviciile de electricitate si apa in orasul Suceava, ne-a transmis un articol de ziar aparut in anul 1919, pe care l-a gasit in arhiva familiei sale. Este vorba despre o adresa catre cetatenii Sucevei, publicata, in romana si germana, la data de 4 septembrie 1919, de catre Eusebie Popovici, primarul Sucevei incepand cu ziua de 4 noiembrie 1918.
"Situatia orasului era neasemanat de ingrijitoare: fara lumina, fara apa, fara lemne si fara alimente.
La vremea respectiva, Suceava era plina de bande de hoti care atacau pe timp de noapte intregul oras. Linistea a fost restaurata de un detasament de graniceri, care a restabilit zona in Bucovina.
"Dupa ce in ziua de 5 Noemvrie 1918 magazinele de alimente ale statului au fost cu desavarsire jefuite, primaria a luat asupra sa serviciul de alimentare pentru oras si judet. Preturile alimentelor urcau din zi in zi si situatia politica fiind de tot nesigura, primejdia era mare ca intr'o buna zi atat orasul cat si judetul sa ramana fara alimente", a mentionat Eusebie Popovici. In trei luni de zile, in magazinele din localitate au fost aduse doua vagoane de grau, 11 de porumb, doua de secara si trei de faina de grau. Totodata, Primaria a infiintat un fel de cantina a saracilor, unde 180 de oameni puteau servi la pranz o masa calda.
Orasul Suceava a avut din nou lumina la data de 1 Decembrie 1918, chiar de ziua Unirii
"La 4 Noemvrie 1918 orasul de 2 luni aproape era fara apa si fara lumina. Mai ramasese un singur motor teafar din vremea Rusilor, insa si acesta inceta a mai functiona, reteaua firelor electrice fiind intr'o stare de tot proasta.
Primaria a reusit sa construiasca o uzina electrica cu ajutorul careia asigura apa si lumina neintrerupt pentru populatia de 20.000 de locuitori ai orasului.
<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro