Cum arata Portul Constanta dupa ce a fost bombardat de nemti in Primul Razboi Mondial. Imagini rare

Cum arata Portul Constanta dupa ce a fost bombardat de nemti in Primul Razboi Mondial. Imagini rare

Pe aceeasi tema: Confesiune de razboi din toamna lui 1916: "Romanii fugisera din calea bulgarilor, dar celelalte natii nu-si parasisera casele" Imagini terifiante din Dobrogea, in vremea razboiului.

acum 57 luni (23 Feb 2018)

Imagini cu campania Germaniei in Romania, din timpul Primului Razboi Mondial, se afla pastrate in arhiva Imperiului Regal de Razboi al Marii Britanii.

La 27 august 1916, Romania intrase in razboi de partea Antantei (formata din Franta, Anglia, Rusia) impotriva Puterilor Centrale (reprezentate de Germania, Austro-Ungaria, Turcia, Bulgaria).

In toamna lui 1916, trupele germane comandate de feldmaresalul prusac Anton Ludwig August Van Mackensen inaintau din Bulgaria spre Bucuresti, trecand prin Dobrogea.

Populatia a pornit in surghiun, armatele s-au inclestat in batalii pe viata si pe moarte, dar comandata dezastruos, cu lupte pierdute si o infrangere usturatoare la Turtucaia (1-6 septembrie 1916), Dobrogea a cazut sub ocupatie.

Portul si orasul Constanta au fost bombardate de Armata germana, deoarece ambele tabere voiau sa detina cel mai mare port la Marea Neagra - cheia accesului spre Turcia si spre Rusia, aflate pe pozitii adverse.

Romania a reusit sa rastoarne insa soarta razboiului, pentru ca daca inamicul ar fi invins, tara noastra ar fi fost inghitita de Imperiul Austro-Ungar.

Frontul de la Marasti-Marasesti-Oituz a salvat integritatea nationala, avand si contributia unor efective militare venite din Dobrogea.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro