Cum arata litoralul Marii Negre la debutul oficial al sezonului estival. Trei statiuni au plaje latite cu 100 de metri
"Daca astazi proiectul este de aproximativ 650 milioane euro, in viitor el poate fi dezvoltat pana la valoarea de aproximativ 900 milioane euro, incluzand costuri de intretinere si mentenanta, costuri de monitorizare a lucrarilor, costuri de monitorizare de mediu si alte costuri de monitorizare fizica a solutiilor structurale si nestructurale propuse", a declarat Gheorghe Boeru, presedintele Romair Consulting, compania romaneasca responsabila cu coordonarea proiectului european. In Mamaia si Eforie, preturile unui sejur de 6 nopti incep de la 205 lei de persoana la un hotel de o stea, fara mic dejun, si ajung pana la 605 lei la un hotel de 5 stele cu mic dejun.
Sezonul turistic estival debuteaza oficial in ziua de miercuri, 1 iunie. Administratorii plajelor de pe litoralul Marii Negre au facut transformari radicale comparativ cu situatia observata de turisti pe 1 mai.
Au fost reconstruiti, cu nisip adus din largul marii, peste 7 kilometri de plaja, inclusiv faleza din Constanta, de la Delfinariu, care era atat de erodata incat aproape se surpase in apa.
Reabilitate cu fonduri europene, prin cel mai mare proiect de investitii al Romaniei, noile portiuni de plaje nu pot fi ocupate cu sezlonguri si umbrelute ale operatorilor privati. In contractul de inchiriere de la Apele Romane este stabilit ca procentul de ocupare al plajei cu astfel de dotari sa fie de 30%, in treimea de mijloc a plajei.
Prima treime de la apa trebuia sa fie lasata libera, la fel si ultima, cea dinspre promenada, destinata utilitatilor - cabine de dus, grupuri sanitare, cabine de schimb, beach-bar. Sectorul de plaja trebuia sa ofere tuturor turistilor, platitori sau neplatitori de sezlonguri si umbrelute, acces liber la mare si acces gratuit pe nisip.
Acest lucru starnea de cele mai multe ori conflictele intre turisti "la prosop" si baietii cu umbrelutele. Reabilitarea a indepartat aceasta problema, spre necazul operatorilor, care considera ca turistii care platesc sa aiba confort ca la Ibiza trebuie sa aiba si priveliste pe masura, direct la marea ce li se asterne la picioare. Operatorii care forteaza nota si isi instaleaza dotarile de plaja pe acele portiuni reabilitate vor fi sanctionati - a promis Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, administratorul plajelor. Comisia Europeana a impus, insa, conditia, ca timp de 5 ani noile plaje aparute in urma reabilitarii sa nu fie inchiriate, ci sa fie libere la dispozitia populatiei. Lungimea pe care se va lucra va fi astfel pana la granita cu Bulgaria, cale de 50 kilometri.
"Daca asta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro