Cum ar putea sa fie eliminate vizele pentru romani in Canada

Cum ar putea sa fie eliminate vizele pentru romani in Canada

> Etapa de ratificare survine dupa incheierea oficiala, vinerea trecuta, la Summit-ul de la Ottawa, a negocierilor - care au durat cinci ani - privind liberalizarea comertului intre Canada si Uniunea Europeana. In urma aplicarii Acordului de liber schimb UE-Canada, volumul schimburilor bilaterale de bunuri si servicii va creste cu 23% - mai precis cu 26 de miliarde de euro - si s-ar asigura oportunitati de investitii si creare de locuri de munca menite sa contribuie la relansarea economiei UE si la sustinerea dinamismului celei canadiene.

acum 122 luni (2 Oct 2014)

>

Etapa de ratificare survine dupa incheierea oficiala, vinerea trecuta, la Summit-ul de la Ottawa, a negocierilor - care au durat cinci ani - privind liberalizarea comertului intre Canada si Uniunea Europeana. Urmeaza o procedura complexa si indelungata de aprobare la nivelul Consiliului UE, al Parlamentului European si al statelor membre. Romania are posibilitatea de a-si pleda cauza atat la nivelul sefilor de state si guverne, cat si in Parlamentul European, care va vota anul viitor Acordul, dupa care acesta va fi ratificat de Parlamentul de la Bucuresti.

E nevoie, acum, de o presiune politica sporita pentru ca abolirea regimului vizelor sa devina o prioritate in dialogul bilateral pe perioada procesului de adoptare a Acordului de liber schimb. Forul europarlamentar a adoptat, in septembrie 2013, o rezolutie privind promovarea reciprocitatii depline a vizelor in relatiile externe ale UE si instituirea unui mecanism de suspendare temporara a scutirii de vize in relatiile cu tarile terte. Sa nu uitam ca acest parteneriat nu are la baza doar interese economice si strategice, ci si o platforma comuna de valori esentiale, intre care, in primul rand, se afla respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Cred ca ar fi ipocrita o decizie de liberalizare a schimburilor comerciale de bunuri si servicii fara deschiderea granitelor pentru toti cetatenii celor doua parti.

De aceea, e important ca noua Comisie Europeana sa actioneze mai energic decat predecesoarea sa pentru garantarea egalitatii de tratament a tuturor cetatenilor statelor membre.

De altfel, exista rezerve fata de acord si din partea altor tari ale Uniunii Europene, in special a Germaniei, cu privire la mecanismele de reglementare a diferendelor dintre investitori si stat si a regimului exproprierilor.

In acest context, Romania poate actiona pe cale diplomatica, dar si prin dialog politic si inter-guvernamental sustinut cu partea cana... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro