Cum ar putea face populatia si statul economii de 100 de milioane de euro la medicamente

Cum ar putea face populatia si statul economii de 100 de milioane de euro la medicamente

"Avem un studiu facut anul trecut de KPMG care arata ca implementarea catorva masuri simple de incurajare a folosirii de medicamente generice ar aduce si in Romania economii de 100 de milioane de euro pe an, la un loc pentru pacient si pentru sistemul public, daca ar creste utilizarea de generice de la 65% in prezent la 80%.

acum 63 luni (10 Nov 2014)

"Avem un studiu facut anul trecut de KPMG care arata ca implementarea catorva masuri simple de incurajare a folosirii de medicamente generice ar aduce si in Romania economii de 100 de milioane de euro pe an, la un loc pentru pacient si pentru sistemul public, daca ar creste utilizarea de generice de la 65% in prezent la 80%. Timpul de asteptare pentru un medicament generic pentru a putea intra pe piata si pe lista de medicamente compensate este de peste 250 de zile in Romania. Taxa clawback, problema eterna El s-a referit la problemele pietei de medicamente generice din cauza taxei clawback, al carei nivel creste constant, de la 14,5% in trimestrul al treilea al anului trecut la 21% in perioada similara a acestui an. De trei ani, de cand a fost introdusa aceasta taxa, peste 1.300 de medicamente au disparut de pe piata, mai mult de jumatate costand sub 50 de lei. Anterior, producatorii de medicamente au afirmat ca povara fiscala a taxei clawback a devenit nesustenabila si nu poate duce decat la reducerea productiei locale de medicamente generice, cu efecte sociale si economice: multe din medicamentele cu preturi accesibile (ajunse sub pretul de rentabilitate) vor disparea de pe piata, iar industria locala va amana investitiile in dezvoltare si va fi obligata sa recurga la reduceri de personal.

Mecanismul de stabilire a preturilor pentru generice reprezinta o alta nemultumire a pietei de profil, cu dubla referentiere, raportate la alte 12 tari si stabilite la 65% din preturile medicamentelor inovatoare. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro