Cum ar fi putut sa arate celebrul Cazinou din Constanta: proiectul in stil neo-romanesc

Cum ar fi putut sa arate celebrul Cazinou din Constanta: proiectul in stil neo-romanesc

Culoarea politica a administratiei constantene se schimba destul de des la inceputul secolului XX si, in consecinta, fiecare partid care ajungea la putere vedea dezvoltarea orasului de la malul marii in alt mod. Actul de fundatie, descoperit in casa unui bulgar Un constantean pasionat de antichitati, Razvan Mihalache (34 de ani), a descoperit in casa unui bulgar unul dintre cele trei acte de fundatii ale proiectului cazinoului in stil neo-romanesc. Este posibil ca actul sa fi fost furat de la arhivele din Constanta in perioada Primului Razboi Mondial, in timpul ocupatiei germano-bulgare, atunci cand soldatii bulgari au dat jos statuia lui Ovidius de pe soclu, pentru a o lua ca prada de razboi, fiind insa salvata de nemti.

acum 60 luni (3 Oct 2017)

Culoarea politica a administratiei constantene se schimba destul de des la inceputul secolului XX si, in consecinta, fiecare partid care ajungea la putere vedea dezvoltarea orasului de la malul marii in alt mod. El urma sa se ridice in acelasi loc, insa a fost gandit de arhitectul Petre Antonescu cu totul altfel, fiind creionat in stilul neo-romanesc, constructia semanand izbitor cu fostul sediu al Primariei Constanta, in prezent Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta.

Arhitectul Radu Cornescu, cel care a studiat in detaliu istoria cazinoului constantean, dezvaluie ca Antonescu nu a apucat sa ridice nicio constructie, ci doar a completat fundatia realizata de succesorul sau, Daniel Renard. Insa, cazinoul lui Antonescu era gandit ca un teatru, nu ca un loc de distractie pentru lumea boema a inceputului de secol XX. Petre Antonescu

Schimbarile de pe scena politica au facut ca proiectul unui teatru pe malul marii sa ramana doar in arhive, pentru ca dupa numai cativa ani la putere au revenit liberalii, intre 1907 si 1908, care l-au rechemat pe Daniel Renard sa-si duca opera non-conformista, in stil Art Nouveau, la bun sfarsit. La vremea lui, a fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul Romaniei, costurile ridicandu-se la suma de 1.300.000 de lei.

Actul de fundatie, descoperit in casa unui bulgar

Un constantean pasionat de antichitati, Razvan Mihalache (34 de ani), a descoperit in casa unui bulgar unul dintre cele trei acte de fundatii ale proiectului cazinoului in stil neo-romanesc. Am facut poze si, daca initial batranul, care locuia intr-o casa modesta, nu a fost de acord sa-mi vanda documentul, in cele din urma a acceptat", spune constanteanul, care pastreaza secreta suma pe care i-a promis-o bulgarului. Se pare ca batranul mostenise actul de fundatie al cazinoului de a o ruda. Este posibil ca actul sa fi fost furat de la arhivele din Constanta in peri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro