Cum apare frica de intuneric, fobia care ingrozeste copii si adulti: "E resimtita ca reala, iar rationalizarea nu e utila"

Cum apare frica de intuneric, fobia care ingrozeste copii si adulti:

Specialistii spun ca frica de intuneric poate avea cauze diverse, si ca este foarte important sa intelegem motivul pentru care apare pentru a o putea vindeca. Cat poate dura o astfel de iubire si ce trebuie sa respecte cei doi indragostiti - explicatiile psihologilor Specialistii spun ca relatia cu un partener mai in varsta are atat plusuri, cat si minusuri, iar o astfel de legatura poate rezista in timp, in situatia in care motivele ambilor parteneri de a alege acest tip de relatie raman constante.

acum 55 luni (18 Dec 2015)

Specialistii spun ca frica de intuneric poate avea cauze diverse, si ca este foarte important sa intelegem motivul pentru care apare pentru a o putea vindeca. Stramosii nostri erau deseori atacati de pradatori nocturni, iar frica ii ajuta sa fie aleeti si sa se apere de acestia. Alte cauze ale fricilor nocturne pot fi anxietatea ca tulburare psiho-emotionala, depresia, stresul, diverse traume, dificultati de adaptare la o situatie noua, imagini sau sunete de peste zi care au produs teama (film, desene animate, situatii care au produs o sperietura), faptul de a asista la certuri in familie, chiar faptul de a construi din imaginatie explicatii pentru zgomote sau umbre nocturne, inexplicabile rational. Este important sa intelegem ca pentru copii pot fi inexplicabile situatii care pentru noi, ca adulti, sunt perfect normale, numai ca urmare a experientei", explica Oana Vasiu, psiholog clinician, cu un master in psihoterapie analitica. In cazul adultilor, teama este de ceea ce s-ar putea intampla in intuneric, situatii in care pot aparea atacatori de care nu se pot apara, care le pot face rau fara ca acestia sa poata controla in vreun fel situatia. Manifestarile includ frica, dificultati de respiratie, ameteala, tremor, transpiratie abundenta, ritm cardiac accelerat, dureri in piept, evitarea faptului de a fi in intuneric", explica specialistul. Cum tratam frica de intuneric Pentru a putea scapa de frica de intuneric, primul pas este sa intelegem ce a declansat-o si sa incercam sa eliminam respectiva cauza. Daca situatia care cauzeaza frica de intuneric ne depaseste posibilitatile de gestionare, este important sa cerem sprijin de specialitate. Putem apela, in functie de specificul situatiei, la medicul de familie, la pediatru, la psihiatru sau la psiholog. In cazul copiilor, daca nu exista o situatie care sa necesite tratament de specilaitate, este important sa le tratam cu seriozitate fricile, oferind posibilitatea celor mici de a vorbi despre ceea ce simt. Pentru orice... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro