Cum alegi liceul ideal pentru copilul tau in Romania. "Exista inca parinti neimpliniti, care pun in carca adolescentilor ambitiile lor"

Cum alegi liceul ideal pentru copilul tau in Romania.

"Desi e mult mai simplu astazi sa te reorientezi, poti sa faci nu stiu cate facultati daca asta ti-e dorinta, spre deosebire de anii comunismului, sa zicem, cand trebuia, pe undeva, sa te impaci cu alegerea facuta, alegerea potrivita te fereste de frustrari, de zbucium, de neimpliniri. Ce alte probleme mai pune lipsa de orientare scolara a elevilor spun tot consilierii scolari, dar o spun si angajatorii, care se plang de ani de zile ca scolile le ofera, in cea mai mare parte, absolventi slab pregatiti si, chiar si mai grav, nemotivati, care-si gasesc foarte greu drumul dupa absolvire, uneori urmand cursuri nenumarate de recalificare, reusind, din pacate, in "cariera" de somer.

acum 41 luni (27 May 2017)

Nereusitele in viata de scolar nu sunt intamplatoare, spun specialistii, ci vin si ca urmare a unei alegeri neinspirate intr-un anumit moment. Chiar daca, poate, unii dintre noi considera ca e prea devreme sa vorbesti de cariera la 14-15 ani, e foarte important ca adolescentii sa se indrepte spre domeniul in care manifesta aptitudini, macar atunci cand au de ales.

"Desi e mult mai simplu astazi sa te reorientezi, poti sa faci nu stiu cate facultati daca asta ti-e dorinta, spre deosebire de anii comunismului, sa zicem, cand trebuia, pe undeva, sa te impaci cu alegerea facuta, alegerea potrivita te fereste de frustrari, de zbucium, de neimpliniri. Am vazut multe cazuri in care tinerii isi aleg cariera manati de castig, insa nemultumirea creste pe masura ce creste nivelul de trai, totdeauna vor cauta si implinirea sufleteasca. De aceea este extrem de importanta motivatia intrinseca", spune consilierul scolar Speranta Mihalcea, din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Olt.

Cum si cand ne dam seama ce i se potriveste copilului

Primele semne ca cel mic are inclinatie catre un domeniu sau altul apar inca de la gradinita, spune consilierul.

Vorbind de alegerea liceului potrivit, ar trebui sa ne gandim inainte de toate la meseria dorita, spune consilierul, si de-abia ulterior la unitatea de invatamant cea mai potrivita in acest sens. Acestia sunt, in general, parinti care asteapta multe de la scoala, de la altii, pentru ca parintii care cu adevarat se implica in educatia copiilor, investesc si bani si sentimente, sunt mult mai rationali, ii inteleg pe ceilalti", spune consilierul.

Increderea ar trebui in primul rand sa o sadim in copiii nostri, mai spune consilierul, indiferent de drumul pe care il aleg. Daca au incredere in ei vor fi pregatiti sa accepte si ca au facut o alegere gresita si vor avea curajul sa faca o schimbare. Am... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro