Cum alegi cel mai sanatos tip de sare si de ce nu e bine sa renunti la ea
Sarea este cunoscuta ca un factor de risc la hipertensivi, dar se afla si la originea a numeroase probleme de sanatate, in special la nou-nascuti, persoane varstnice sau la supraponderali. Nici sarea de masa fina si extrafina nu este recomandata fiindca este obtinuta, in general, prin recristalizarea artificiala a sarii geme si macinare dupa granulatia dorita, iar acest proces saraceste foarte mult, aproape complet, sarea de elementele minerale si oligominerale, marind, in mod artificial, concentratia de clorura de sodiu (NaCl).
Sarea este cunoscuta ca un factor de risc la hipertensivi, dar se afla si la originea a numeroase probleme de sanatate, in special la nou-nascuti, persoane varstnice sau la supraponderali. Desi dezbaterile asupra efectelor negative ale excesului de sare in alimentatie sunt departe de a fi solutionate, un lucru este clar acela ca trebuie sa diminuam consumul de sare. Aceasta deoarece sarea contribuie la cresterea tensiunii arteriale la unele persoane si, de asemenea, sarea este implicata si in aparitia altor boli cardiovasculare si a osteoporozei.
"Nu este bine, asa cum se fac unele greseli, sa urmam un regim fara sare fiindca obligam organismul sa ia din alta parte sau sa cansumam alte sortimente de sare. Revenim la zicala , deci sa consum sare atat cat sa dea gust, nu in exces, dar nu lipsa totala de sare", spune dr. De altfel, inca de acum 500 de ani, celebrul medic si alchimist al Evului Mediu Paracelsus nota intr-un tratat ca digestia si excretia sunt mult perturbate de absenta sarii din alimentatie.
Din totdeauna omul a folosit pentru alimentatia sa si a animalelor sale numai sare naturala, grunjoasa, sub forma de cristale mari, numita si sare gema. Sarea naturala, gema se gaseste inca in Romania, din abundenta, in zacaminte de suprafata (munti de sare).
"In functie de gusturile, de obiceiurile fiecaruia trebuie sa adaugam si sare. Ar fi recomandabil sa o consumam pe cea care o scoatem direct din zacamantul respectiv, pentru ca este mult mai bogata in substante minerale, sa nu o mai purificam atat de mult. Cum se folosea inainte la tara acel drob de sare, pe care il puneau si la animale, iar animalul stia cat sa ia, atat cat are nevoie", explica medicul severinean.
In opinia sa, tocmai aceasta sare bruta, grunjoasa, nerafinata este buna pentru consum, fiindca ea contine, pe langa clorura de sodiu (NaCl), peste 80 de substante minerale si oligominerale, care ii da... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro