Cum alegi aparatul de aer conditionat: "Cine face montajul este o intrebare-cheie, nu un amanunt"
De aceea, asa cum va spuneam, de obicei sunt alese aparate de 12.000 btu, care se folosesc pentru doua, chiar si trei camere, pentru ca mai intervine si problema montajului. Daca oferta comerciantului nu specifica "montajul inclus in pret", pentru astfel de servicii ar trebui sa rezervam sume de la 500 lei in sus, in functie de capacitate, de traseul de frig, de locul unde se monteaza compresorul etc.
Atunci cand iti alegi aparatul de aer conditionat trebuie sa o faci planificat, cunoscand cateva detalii tehnice si avand in vedere un aspect extrem de important: cine va realiza montajul.
In alegerea aparatului trebuie sa tinem cont in primul rand de suprafata pe care o avem de racit. Cel mai des se vand, spune consultantul unei firme care vinde aparate de aer conditionat, dar asigura si montarea acestora, aparatele cu o capacitate de 12.000 btu. Teoretic, pentru o suprafata de pana la 25 m.p., o capacitate de 9.000 btu este sufiecienta. ar trebui sa folosim un aparat de 12.000 btu, intre 35-50 mp - 18.000 btu, iar pentru suprafete mai mari, aparate de 24.000 btu.
"Teoretic, ar trebui ca pentru fiecare camera sa avem cate un aparat de aer conditionat. De aceea, asa cum va spuneam, de obicei sunt alese aparate de 12.000 btu, care se folosesc pentru doua, chiar si trei camere, pentru ca mai intervine si problema montajului. Chiar daca ti-ai permite aer conditionat pentru fiecare camera, traseul de frig trebuie realizat si nu intotdeauna exista solutii tehnice, in afara situatiilor in care ai gandit aceasta problema inca de la constructia locuintei", spune consultantul.
Ce costuri presupune
In afara pretului aparatului in sine, trebuie sa ne gandim ca aparatul de aer conditionat presupune si alte costuri. Daca oferta comerciantului nu specifica "montajul inclus in pret", pentru astfel de servicii ar trebui sa rezervam sume de la 500 lei in sus, in functie de capacitate, de traseul de frig, de locul unde se monteaza compresorul etc. La costul manoperei mai adaugam, daca traseul de frig este mai mare de 3 m, cat, de obicei, este inclus, si pretul materialelor.
Pretul aparatului difera in functie de marca, de capacitatea aparatului, de clasa energetica, de tip etc. Aparatele cu tehnologia "inverter" sunt preferate astazi, pentru ca, in timp, duc la o economie consistenta la factura de energie electrica si, in plus, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro