Cum ajungem sa ne ingrasam daca nu dormim suficient. Problema procesului de metabolizare a carbohidratilor

Cum ajungem sa ne ingrasam daca nu dormim suficient. Problema procesului de metabolizare a carbohidratilor

De ce ne ingrasam Contrar a ceea ce se crede, nu orele multe de somn ne ingrasa, ci privarea organismului de perioada de refacere. Reduceti consumul de cafeina - pentru a elimina cafeina din organism este nevoie de 24 de ore, ceea ce inseamna ca efectul cafelei de dimineata se va manifesta, inca, la orele serii, prin urmare evitati sa consumati cafea cu cel putin 4-6 ore inainte de culcare; Nu mergeti la culcare infometati - desi o masa copioasa, chiar inainte de culcare, face rau, nici senzatia de foame nu aduce somnul, de aceea, daca simtiti nevoia, luati o gustare inainte de culcare.

acum 32 luni (17 Aug 2017)

Somnul ocupa jumatate din viata unui copil si o treime din viata unui adult, informeaza site-ul www.somnolog.ro, care reuneste sfaturile celor mai importanti specialisti in somnologie din Romania. De calitatea acestuia depind performanta noastra la locul de munca, calitatea vietii sociale, aparitia diverselor afectiuni: cardiace, neurologice etc.

Cei mai multi adulti au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, spun specialistii, insa acest somn trebuie sa fie de calitate.

Ce efecte are lipsa somnului

Daca dupa doar cateva nopti in care nu am reusit sa dormim cum trebuie nu ne vom resimti, poate, considerabil, daca privam organismul in mod constant de timpul necesar pentru refacere ne vom confrunta mai intai cu oboseala, care va determina dificultati de concentrare, dificultati in adoptarea deciziilor si chiar depresii.

Nivelul de stres creste si el, deoarece in lipsa somnului se secreta hormonul de stres (cortizol), avand drept consecinte scaderea imunitatii, aspectul imbatranit al pielii - prin distrugerea celulelor de colagen, reducerea testosteronului in cazul barbatilor, infertilitate.

De ce ne ingrasam

Contrar a ceea ce se crede, nu orele multe de somn ne ingrasa, ci privarea organismului de perioada de refacere. Persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte risca, spun specialistii, sa sufere de obezitate mai mare decat cele care dorm intre 7-9 ore/noapte.

Nu atat orele de somn conteaza, mai spun medicii, cat calitatea acestuia, de aceea ar fi indicat sa tinem cont de cateva sfaturi:

1. Evitati sa folositi medicamente care induc somnul - chiar si sedativele pe baza de plante afecteaza ciclul normal al somnului, cu efecte negative asupra calitatii acestuia. Reduceti consumul de cafeina - pentru a elimina cafeina din organism este nevoie de 24 de ore, ceea ce inseamna ca efectul cafelei ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro