Cum ajung vitele crescute in Romania pe mesele turcilor si arabilor, in timp ce romanii importa carnea. "Strainii platesc cu un euro mai mult pe kilogram"

Cum ajung vitele crescute in Romania pe mesele turcilor si arabilor, in timp ce romanii importa carnea.

Acesta spune ca statisticile recente indica faptul ca majoritatea animalelor din fermele romanesti ajung la export, acest lucru fiind influentat de o serie de factori, printre care pretul, lipsa de incredere a fermierilor in conationalii de la abatoare si miscarea mai rapida a banilor in relatia cu strainii decat cu romanii. Am cumparat din Germania un TIR de vaci de lapte si m-am inteles cu cooperativa de acolo sa le dau la schimb un TIR de taurasi, dar s-au prins de cap cei de la abatoare cand au aflat ca s-au adus bovine din alta tara.

acum 31 luni (22 Feb 2018)

La ferma Crisan din localitatea satmareana Halmeu, o afacere prospera a unui investitor local, sunt crescute cu predilectie vaci pentru lapte, dar si pentru productia de carne.

"Noi suntem o ferma relativ noua, avem sub 5 ani de la infiintare, fiind vorba aici de o investitie de aproximativ 3 milioane de euro. Noi suntem axati pe productia de lapte, dar inevitabil avem si un 20% din activitate indreptat spre animale de carne.

Acesta spune ca statisticile recente indica faptul ca majoritatea animalelor din fermele romanesti ajung la export, acest lucru fiind influentat de o serie de factori, printre care pretul, lipsa de incredere a fermierilor in conationalii de la abatoare si miscarea mai rapida a banilor in relatia cu strainii decat cu romanii. Spune ca, in ultima perioada, este tot mai solicitat de firme din Arabia Saudita, Turci, Israel, dar si din Croatia sau Olanda pentru a le gasi animale in Romania.

"Eu cunosc multe din fermele din Ardeal, cu care si lucrez si de unde adun animale pentru export. Nu e un singur fermier care a patit-o cu un abator din Ardeal, care i-a pus sa ingrase animalele pana la 600 de kilograme, cu promisiunea ca pe urma il va cumpara, dar s-au razgandt, iar acum oamenii stau cu zeci sau sute de animale in grajduri, animale care la o asemenea greutate nu mai reprezinta prea mult interes si au si un pret mai scazut pe kilogram. De aceea, fermierii aleg sa vanda la export, unde de cele mai multe ori contractele sunt de maniera in care, dupa ce strainul a facut comanda, achita tot, iar marfa se ridica dupa o saptamana sau doua.

In tot acest timp, in care fermierul roman isi vinde animalele in marea lor majoritate in Asia, in tara se importa cantitati mari de carne de vita. La fel ca si in cazul altor produse, precum legumele, se intampla ca romanii sa cumpere din vest carne provenind tot de la animale crescute din Romania.

"Eu am avut o experienta cu nemtii si a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro