Cum ajung copiii sa se perceapa "rai" si sa aiba o imagine de sine negativa
Printre acestea enumeram: un nivel scazut al maturizarii abilitatilor parintesti, caracterizat prin insuficienta afectiune, acceptare si sensibilitate fata de nevoile copilului, nivel crescut al controlului si utilizarea unor pedepse inadecvate educational, insuficienta incurajare a autonomiei si mentinerea unei relatii de dependent parinte-copil, nivel scazut al factorului suportiv-afectiv in situatii tensionate sau conflictuale, promovarea unui mediu instabil si nesecurizat in relatia parinte -copil, lipsa de responsabilitate in decizii si actiuni ce vizeaza interesul copilului, etc", incheie Ionut Ghiugan.
"Pentru a se dezvolta armonios, copilul are nevoie de un model adevarat de urmat, iar profesorul care formeaza aceste atitudini si valori este propriul parinte. Parintele va transmite, constient sau inconstient, un set de valori si comportamente, pe care copilul le va invata si utiliza in viata adulta. Studiile psihologice au aratat faptul ca experienta de viata traita de parinte se repeta in viata copiilor prin faptul ca parintele tranfera educational tiparele de comportament care au definit relatia cu proprii parinti, atat aspectele pozitive cat si experentele cu impact negativ in relatia copil-parinte", explica, pentru "Adevarul", psihologul Ionut Ghiugan.
"Acest transfer transgenerational este posibil prin faptul ca parintele pe baza experientei anterioare din familia sa, isi formeaza un anumit stil parental si isi dezvolta sau nu competente parentale adecvate. Competenta parentala reprezinta un sistem de cunostinte, priceperi, deprinderi, capacitati si abilitati sustinute de trasaturi specifice de personalitate si care permit parintelui sa indeplineasca cu succes responsabilitatile parintesti, sa previna si sa depaseasca situatiile de criza in favoarea dezvoltarii copilului. Competenta parentala implica abilitati psihologice, contine elemente cognitive, insusiri afective, stabiliate emotionala, toleranta la stres, atitudini si abiliatati sociale: capacitatea de a colabora, de a face solicitari adecvate nevoilor si varstei copilului, de a-si tine promisiunile, de a adopta un comportament pozitiv si coerent etc", mai spune psihologul.
"Pentru a realiza acest demers parintii trebuie sa identifice si sa schimbe anumite carcaterisitici ale comportamentului parental care pot forma la copil trasaturi caracteriale negative, o stima de sine scazuta si o imagine de sine negativa. Printre acestea enumeram: un nivel scazut al maturizarii abilitatilor parintesti, caracterizat prin insuficienta afectiune, acceptare si sensibilitate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro