Cum afecteaza schimbarile climatice globale Marea Neagra. Studiile arata ca nivelul apei creste anual cu 1,7 milimetri

Cum afecteaza schimbarile climatice globale Marea Neagra. Studiile arata ca nivelul apei creste anual cu 1,7 milimetri

Oamenii plimbandu-se in slip in noiembrie-decembrie pe plaja, bai in mare facute de cei mai temerari nu mai sunt un lucru de neinchipuit pe litoralul romanesc. In ultimul raport publicat de institutul de la Constanta in 2015, cu analiza lui 2014 raportata la perioada de referinta 1959-2013, specialistii arata ca indicele de crestere al temperaturii apei marii a fost de 0,02 grade Celsius/an. Simion Nicolaev (in camasa), alaturi de alti cercetatori ai Marii Negre Sursa foto INCDM "Fenomenele meteorologice extreme care s-au resimtit in zona litorala, in ultimii ani, sunt o consecinta a efectului de sera asupra maselor de apa la suprafata si a caracteristicilor parametrior fizico-chimici, cum ar fi cresterea temperaturii apelor de suprafata, scaderea salinitatii, scaderea temperaturii apei in sezonul rece, ceea ce duce tot mai des la aparitia inghetului apelor marine la coasta, scaderi ale nivelului de oxigen in apele de adancime, specii acvatice cu risc crescut de disparitie etc", precizeaza expertii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa". Alt factor este activitatea Soarelui sau nivelul suprafetei acoperite de paduri de pe Terra, nivelul concentratiei unor gaze din atmosfera sa si dispunerea lor pe coloana de aer, prezenta sau absenta unor gaze din atmosfera, balanta apei, activitatea vulcanica, prezenta unor suprafete reflectante (cu zapada sau lucii de apa) sau absorbante de radiatie solara. Strict de interes pentru om sunt aparitia unor specii de insecte, spre exemplu, care sunt de multe ori vectori de boli sau sunt daunatori ai agriculturii - in forma in care este aceasta practicata la noi.

acum 57 luni (1 Feb 2016)

Oamenii plimbandu-se in slip in noiembrie-decembrie pe plaja, bai in mare facute de cei mai temerari nu mai sunt un lucru de neinchipuit pe litoralul romanesc. Datorita temperaturilor de primavara, hainele imblanite sunt scoase din dulapuri doar la cod portocaliu sau rosu, pentru ca daca nu ne-am uita la calendar, am uita ca suntem intr-o zi de toamna sau iarna. Ce se intampla cu clima, cum vor evolua temperaturile si care este prognoza pentru viitorul Marii Negre - am cautat sa aflam de la specialisti in biologie marina, care ofera explicatii privind schimbarile climatice prin care trece Romania. Evolutia Marii Negre in decursul ultimilor ani

Dr. Simion Nicolaev este directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" de la Constanta. Din cladirea situata aproape de intrarea in Mamaia se vede marea, pe care specialistii de la Antipa o cerceteaza neincetat incercand sa-i afle transformarile.

"In loc de , mai corect este sa vorbim despre care se manifesta vizibil in ultimii ani si afecteaza, implicit, Marea Neagra. Din studiile facute de cercetatori, evolutia anuala cumulata a temperaturilor si precipatiilor nu s-a modificat radical, insa distributia pe sezoane a suferit reconfigurari majore, mai ales la precipitatii - care se produc violent pe perioade scurte si pe zone limitate", explica dr.

In datele statistice colectate, cercetatorii de la "Grigore Antipa" au observat modificarile suferite de parametrii marini. Diferenta de la an la an este mica, dar in timp va fi sesizabila. In ultimul raport publicat de institutul de la Constanta in 2015, cu analiza lui 2014 raportata la perioada de referinta 1959-2013, specialistii arata ca indicele de crestere al temperaturii apei marii a fost de 0,02 grade Celsius/an. In apele de adancime, nivelul de oxigen scade, ceea ce creste riscul disparitiei de specii acvatice. De asemenea, marea tinde sa inghete mai des la coast... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro