Cum afecteaza episodul Baku coabitarea intre Palate. Parerea specialistilor de politica externa

Cum afecteaza episodul Baku coabitarea intre Palate. Parerea specialistilor de politica externa

Consilierul personal al presedintelui Klaus Iohannis, fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu, crede ca prezenta lui Ponta, alaturi de Vladimir Putin, Alexandr Lukasenko si Racep Erdogan, la deschiderea jocurilor europene de la Baku, boicotate de liderii europeni, este atat de grava incat gestul lui Ponta ar trebui sa se regaseasca pe masa viitoarei sedinte a CSAT. In vreme ce toti liderii politici din Vestul Europei au boicotat evenimentul, Ponta s-a afisat alaturi de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukasenko, presedintele Belarusului, si Recep Erdogan, presedintele Turciei, politicieni certati cu principiile democratiei Victor Ponta, mesaj pentru SUA dupa intalnirea cu Putin de la Baku Premierul Victor Ponta, intr-un mesaj in care saluta aniversarea a 135 de ani de relatii diplomatice cu SUA, arata ca Romania are in natiunea americana "un aliat strategic, un partener de nadejde si un prieten adevarat".

acum 69 luni (16 Jun 2015)

Dupa plecarea premierului Victor Ponta la Baku, presedintele Klaus Iohannis a recunoscut ca exista un deficit de comunicare cu seful Guvernului in materie de politica externa. Nici Baku, nici la multi ani, nici Turcia", a spus, deranjat Iohannis, inainte de plecarea in Croatia.

"Comportamentul lui Ponta, la viitoarea sedinta CSAT"

Fosti ministrii de Externe, dar si fosti consilieri prezidentiali, au incercat sa gaseasca o solutie la criza iscata intre Palate, aratand ce repercursiuni poate avea pentru imaginea externa a Romaniei o fisura intre presedinte si premier. Consilierul personal al presedintelui Klaus Iohannis, fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu, crede ca prezenta lui Ponta, alaturi de Vladimir Putin, Alexandr Lukasenko si Racep Erdogan, la deschiderea jocurilor europene de la Baku, boicotate de liderii europeni, este atat de grava incat gestul lui Ponta ar trebui sa se regaseasca pe masa viitoarei sedinte a CSAT. Cred ca se impune la o viitoare sedinta CSAT discutat foarte clar acest mod de comportament complet neinstitutional al premierului Ponta, care denota lipsa de responsabilitate fata de interesele nationale ale Romaniei.

Totodata, fostul ministru de Externe considera ca presedintele ar trebui sa estompeze acest precedent creat de Ponta printr-o strategie nationala de politica externa. "Cu atat mai mult se impune, si sunt convins ca presedintele va face acest lucru, ca in toamna, pe seama precedentului elaborarii si aprobarii unei strategii de aparare sa existe si o strategie de politica externa, chiar daca nu este obligatia legala, constitutionala, a presedintelui.

"Nu s-au putut lua decizii pentru tara"

In acest context, Iulian Fota, fostul consilier prezidential pe probleme de securitate al fostului presedinte Traian Basescu, a povestit care au fost consecintele unei brese intre presedinte si premier, respectiv intre presedintele CSAT si vicepresedintele CSAT. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro