Cum afecteaza criza prunelor productia de tuica in Romania. "Nu stiu daca mai este profitabil sa cumperi tone de fructe"

Cum afecteaza criza prunelor productia de tuica in Romania.

Din livada de prun de la Istrita, cu plantatie infiintata in urma cu 12 ani, care ajunsese la o productie medie de 30, pana la 40 de kilograme de fructe, la un pom, vor fi culese anul acesta doar 10, cel mult 15 kilograme de prune.

acum 38 luni (7 Sep 2017)

In consecinta, sustin producatorii buzoieni, tuica va fi dulce si aromata dar mai putina iar magiunul, cel mai probabil, va fi mai scump si in cantitati mult mai mici.

In plantatia de pruni a Statiunii de Cercetare Pomicola Istrita, judetul Buzau, fructele au avut mult de suferit, in ciuda eforturilor specialistilor.

"Din pacate, nu a fost un timp tocmai favorabil pentru cultura prunului si efectele temperaturilor scazute din aprilie, inghetului tarziu de primavara, cum zicem noi, se vad abia acum prin productia care se va obtine. Putem sa spunem ca suntem abia la 30-40% din productia anului trecut", a declarat Petre Grivu, directorul statiunii de cercetare din Istrita. Din livada de prun de la Istrita, cu plantatie infiintata in urma cu 12 ani, care ajunsese la o productie medie de 30, pana la 40 de kilograme de fructe, la un pom, vor fi culese anul acesta doar 10, cel mult 15 kilograme de prune.

"La nivel de tara, productia de prune este semnificativ mai mica decat in anii trecuti si de aceea nu vom putea sa asiguram toate solicitarile de prune. Daca ne referim concret la productia de prune de la noi din unitate, aceasta, in proportie de 90 la suta, va merge pentru magiunul de Topoloveni, produs traditional recunoscut in strainatate", spune Petre Grivu. Cu aceleasi probleme se confrunta toti fermierii din zona de deal a judetului Buzau, care spun ca productia este atat de slaba incat multi vor renunta la recolta de anul acesta. Pruna se vinde acum la peste 3 lei kilogramul iar ca sa cumperi tone de fructe pentru tuica nu stiu daca mai este profitabil", spune Aurel Lupu, agricultor din Breaza. Cei care vor fi nevoiti sa cumpere prunele vor ajunge sa scumpeasca tuica pentru a-si amortiza cheltuielile, ori vor ajunge sa puna pe piata tuica din tescovina sau corcoduse, dar "ajutata" cu aroma de prune pentru a pacali clientela. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro