Cum afecteaza astenia de toamna organismul uman. Ce rol are dieta in aparitia simptomelor asteniei

Cum afecteaza astenia de toamna organismul uman. Ce rol are dieta in aparitia simptomelor asteniei

Diagnosticul de astenie de toamna sau de primavara se poate pune daca pacientul care solicita ajutorul specialistului resimte aceleasi simptome timp de trei sezoane consecutive. De asemenea, astenia de toamna poate fi combatuta daca in dieta se introduc nuci, fructe bogate in triptofan, un aminoacid de care corpul are nevoie pentru a stimula eliberarea de serotonina.

acum 90 luni (9 Sep 2016)

Astenia este o tulburare care apare in doua anotimpuri de peste an, primavara si toamna. Medicul Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi, a explicat pentru "Adevarul" ca astenia de toamna este mai putin importanta decat cea de primavara. Potrivit medicului, simptomele asteniei de toamna sunt mai usoare decat cele ale asteniei de primavara si se manifesta mai ales sub forma de depresie post-concediu.

Infectionistul a precizat ca odata cu cresterea usoara a temperaturilor sau cu scaderea lor, unele persoane sensibile dezvolta o stare de tristete si oboseala continua. Totusi, simptomele de toamna sunt mai lejere decat cele de primavara care se manifesta mai violent.

"Astenia de toamna este mai degraba o depresie cauzata de finalizarea concediilor, a verii. Manifestarea asteniei de toamna este mult mai usoara decat cea de primavara. Atunci, pe fondul unui regim alimentar saracacios, pe fondul unui organism slabit, apare oboseala continua, depresia, nemultumirile, o stare de anxietate sau tulburari de somn", a precizat medicul.

Conform acestuia, astenia de toamna apare si mai rar pentru ca scaderea treptata a temperaturilor nu imbolnaveste, ba chiar convine unor oameni obisnuiti sa lucreze pe vreme mai putin insorita.

Diagnosticul de astenie de toamna sau de primavara se poate pune daca pacientul care solicita ajutorul specialistului resimte aceleasi simptome timp de trei sezoane consecutive.

Astenia este descrisa de oboseala, apatie, nefericire, anxietate, tulburari de somn, schimbari bruste de atitudine sau subapreciere, sentiment de vina, nefericire sau iritabilitate.

In plus, o dieta echilibrata, cu minerale si vitamine, ofera organismului mai multa energie si il fereste de senzatia de oboseala. Vitamina K, C, si E din compozitia perei actioneaza ca antioxidanti asupra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro