Cum actioneaza tratamentul in urma caruia mii de romani s-au vindecat de hepatita C

Cum actioneaza tratamentul in urma caruia mii de romani s-au vindecat de hepatita C

In Romania, se estimeaza ca numarul bolnavilor infectati cu virusul hepatitic C (VHC) si ciroza este de circa 600.000, tara noastra plasandu-se pe locul cinci intr-un top al tarilor europene la acest capitol. Terapia cu "interferon-free", care inlocuieste vechiul tratament cu interferon si ribavirina, este disponibila pentru 5.000 de pacienti din Romania de la jumatatea lunii decembrie, anul trecut, printr-un program national la care au acces pacientii asigurati, pe baza criteriilor stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Desi in multe tari europene un astfel de program se adreseaza atat bolnavilor cu grad de fibrozare a ficatului F4, cat si celor cu F3 si F2 - deci cu un grad de fibroza a ficatului mai redus, in Romania, din considerente financiare, eligibili sunt doar bolnavii cu F4 - forma medie sau severa ori cu comorbiditati. "Sunt foarte mandru ca pacientii nostri au fost disciplinati, au respectat tratamentul, n-am constatat erori in utilizarea medicamentului, iar pe de alta parte, optiunea Romaniei la acest protocol terapeutic s-a dovedit corecta, eficacitatea moleculelor folosite de noi fiind superioara altor molecule", explica medicul care a tratat pana acum circa 70 de pacienti cu noile molecule.

acum 50 luni (17 Jun 2016)

In Romania, se estimeaza ca numarul bolnavilor infectati cu virusul hepatitic C (VHC) si ciroza este de circa 600.000, tara noastra plasandu-se pe locul cinci intr-un top al tarilor europene la acest capitol. "Pe plan mondial, infectia cu VHC a ramas o problema intrucat nu beneficiem de un vaccin. De trei ani, insa, exista molecule cu actiune directa, care elimina infectia dupa trei luni de tratament, cu o probabilitate de 98-100%", explica prof. Mihai Voiculescu, medic primar medicina interna-hepatologie, seful Clinicii de Medicina Interna de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti si presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului.

Terapia cu "interferon-free", care inlocuieste vechiul tratament cu interferon si ribavirina, este disponibila pentru 5.000 de pacienti din Romania de la jumatatea lunii decembrie, anul trecut, printr-un program national la care au acces pacientii asigurati, pe baza criteriilor stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Desi in multe tari europene un astfel de program se adreseaza atat bolnavilor cu grad de fibrozare a ficatului F4, cat si celor cu F3 si F2 - deci cu un grad de fibroza a ficatului mai redus, in Romania, din considerente financiare, eligibili sunt doar bolnavii cu F4 - forma medie sau severa ori cu comorbiditati.

"Nu stiam ce inseamna hepatita C"

Adriana Afteni, 68 de ani, din Iasi, este una dintre primele paciente infectate cu virus hepatitic C care au urmat terapia fara interferon. Medicul nu a stat de vorba cu mine despre riscurile bolii, asa ca am plecat acasa. Cu patru copii de crescut, cu serviciu, va spun sincer ca am si uitat de boala", povesteste pacienta.

Intr-o zi, la o emisiune de sanatate de la televizor, a vazut cum o pacienta a sunat in direct si a inceput sa planga ca are virusul hepatitic C. Sa caut informatii despre boala pentru care pana atunci - cred ca timp de cinci ani - nu luase... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro