Cum acopera spitalele romanesti plecarea medicilor in Occident

Practic, asa a luat nastere Medicina din Chisinau, care, din primul moment, a avut parte de aportul unor somitati medicale", spune chirurgul clujean Victor Esanu, el insusi absolvent al Facultatii de Medicina din Chisinau, care a beneficiat de studii in Statele Unite ale Americii, inainte de a se intoarce in Romania. Alte posturi, in special in Transilvania, sunt ocupate de medici originari din Asia sau din Africa de Nord, care au studiat la Cluj si care au obtinut dreptul de munca sau chiar cetatenia.

acum 93 luni (29 Apr 2015)

In locul specialistilor romani care muncesc in Franta, Marea Britanie sau tarile scandinave, in spitalele romanesti sunt tot mai mult prezenti medici originari din India, tarile arabe sau chiar Bulgaria.

Spitalele romanesti, care au ramas fara multi dintre medicii si asistentele medicale de valoare ce au plecat in Occident, au ajuns sa recruteze, la randul lor, specialisti din tarile invecinate. In multe dintre unitatile medicale din orasele mai mici, precum Ludus sau Tarnaveni, medicii basarabeni ocupa posturi de conducere si si-au atras respectul pacientilor datorita bunei pregatiri profesionale.

"Facultatea de Medicina din Chisinau are o reputatie deosebita, pentru ca, de la bun inceput, a avut standarde foarte inalte. Si asta, paradoxal, pentru ca, dupa cel de-al doilea razboi mondial, Stalin a decis sa ii mute pe profesorii de la Medicina din Leningrad, cum se numea pe atunci Sankt Petersburg. Acest oras a fost inconjurat vreme indelungata de trupele germane, iar Stalin era constient ca profesorii din oras traisera in tot acest timp fara sa fie expusi propagandei comuniste. Practic, asa a luat nastere Medicina din Chisinau, care, din primul moment, a avut parte de aportul unor somitati medicale", spune chirurgul clujean Victor Esanu, el insusi absolvent al Facultatii de Medicina din Chisinau, care a beneficiat de studii in Statele Unite ale Americii, inainte de a se intoarce in Romania.

O problema de sistem

Sistemul sanitar romanesc se confrunta cu o grava criza de personal, recunosc managerii spitalelor, care incearca sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a acoperi acest deficit. Sunt oameni care muncesc enorm si care sunt acceptati fara comentarii de catre colegii lor", spune managerul unei firme de recrutare a personalului medical, Dumitru Pop.

Sefa directiei care coordoneaza activitatea spitalelor aflate in subordinea Consiliului Judetean Tulcea a recrutat specialisti in pediatrie de peste Prut, pentru ca sec... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro