Cum a tras Stefan cel Mare in teapa 100 de tatari pentru a baga frica in hanul tatar Mamac

Cum a tras Stefan cel Mare in teapa 100 de tatari pentru a baga frica in hanul tatar Mamac

De care lucru cunoscand Stefan voda ca ajutoriul nu de aiurea i-au fost, ci numai de la Dumnezeu si de la Preacurata Maica sa, cu mare lauda si izbanda s-au intorsu la scaunul sau, la Suceava", a aratat cronicarul Grigore Ureche. Conform cronicarului polonez Jan Dlugosz, dupa batalia de la Lipnic, hanul Mamac a trimis in Moldova nu mai putin de 100 de soli, cerandu-i lui Stefan cel Mare sa-i elibereze fiul, in caz contrar amenintand cu un razboi de proportii.

acum 26 luni (16 Oct 2017)

Acestia au facut pagube mari, dand foc la zeci de case si furand tot ce le era la indemana.

"Va leato 6978(1470) radicatu-s-au multa multime de oaste tatarasca si au intratu in tara, sa prade, carora prinzandu-le de veste Stefan voda, le-au iesitu inainte. Si la o dumbrava ce sa chiama la Lipinti, aproape de Nistru, i-au lovit Stefan voda cu oastea sa, avgust 20, si dandu razboiu vitejaste, i-au rasipit si multa moarte si pierire au facut intr-insii si multi au prinsu in robie si le luo tot pleanul. De care lucru cunoscand Stefan voda ca ajutoriul nu de aiurea i-au fost, ci numai de la Dumnezeu si de la Preacurata Maica sa, cu mare lauda si izbanda s-au intorsu la scaunul sau, la Suceava", a aratat cronicarul Grigore Ureche. Pe langa pierderile destul de insemnate, hanul Mamac i-a pierdut pe fiul si pe fratele sau, care au fost luati prizonieri de catre moldoveni.

"Deaca se intoarse Stefan voda de la acel razboi cu noroc ce izbandi pre acei tatari, spre lauda aceia, multamind lui Dumnezeu, au sfintit manastirea Putna, carea era zidita de dansul, septevrie 3 zile, intru lauda a Preacuratei Ficioarii Mariei, Maicii Domnului nostru Iisus Hristos", a mai mentionat cronicarul Grigore Ureche.

Conform cronicarului polonez Jan Dlugosz, dupa batalia de la Lipnic, hanul Mamac a trimis in Moldova nu mai putin de 100 de soli, cerandu-i lui Stefan cel Mare sa-i elibereze fiul, in caz contrar amenintand cu un razboi de proportii. De asemenea, 99 din cei 100 de soli trimisi de hanul Mamac au fost trasi in teapa, singurul scapat cu viata fiind trimis inapoi, cu nasul taiat, pentru a povesti cele intamplate.

Langa satul Lipnic din Republica Moldova se afla si in prezent fantana Cadanei, locul de unde ar fi inceput lupta dintre Stefan cel Mare si hanul Mamac.

Alte stiri pe aceasta tema:

Cat de crud a fost domnitorul Stefan cel Mare: "N-a lasat viu nici pe copilul din pantecele mamei"

Povestea cetatii in car... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro