Cum a transformat Phoenix o fosta sala de cinema a armatei sovietice: "Facusem din Lyra un fel de balci al razvratitilor"

Cum a transformat Phoenix o fosta sala de cinema a armatei sovietice:

La scurt timp de la aparitia formatiei Phoenix (care s-a numit initial Sfintii), tinerii din Timisoara au fost pur si simplu vrajiti de muzicieni. Ne-am folosit, de bine, de rau, de lumanarile pe care le adusesem din spirit de prevedere cu noi si ocolind cu greu movilele de cartofi si mere putrede, am inaintat in acel cavou urias. Dupa cateva ore de distractie, in care mai toti aruncasera cate o sticla de cerneala sau de vopsea, pe ecranul imens aparuse un mozaic color fara sens, din care am incercat sa sugereze o pasare. Dupa fuga celor de la Phoenix, sala a fost preluata de muzicienii de la Clasic XX si Progresiv TM. Acolo am primit locuinta, pentru ca eram venit de la sat, de la Borlova, de langa Caransebes.

acum 64 luni (31 May 2017)

La scurt timp de la aparitia formatiei Phoenix (care s-a numit initial Sfintii), tinerii din Timisoara au fost pur si simplu vrajiti de muzicieni. La concertele de la Casa Studentilor veneau sute de persoane. Cei de la Phoenix mai dadeau conerte si la "Lola" si la cantina Politehnicii. S-a intamplat ca in anul 1969, Ion Tanase, directorul Casei de Cultura din Mehala, sa le propuna sa viziteze o sala pe care acesta o avea in centrul orasului, langa Piata Maria. Nu departe de locuinta lui Nicu Covaci. Era un fost cinematograf, folosit de rusi in perioada stationarii lor la Timisoara. Dupa plecarea lor, fusese transfromat intr-un depozit de Aprozar. "Nu se poate descrie mirosul de putregai ce-a izbucnit pe usa in momentul in care am desferecat lacatele ruginite. Ne-am folosit, de bine, de rau, de lumanarile pe care le adusesem din spirit de prevedere cu noi si ocolind cu greu movilele de cartofi si mere putrede, am inaintat in acel cavou urias.

Au pus umarul la munca Nu intrase nimeni acolo de mult timp. Umezeala a patruns in pereti si cu timpul au ruginit toate cablurile, de asta s-a facut scurtcircuit. sunetistul trupei) improviza o iluminatie cat de cat si puturam vedea catastrofa in toata maretia ei. Scena era un culoar de doi metri latime, iar deasupra ei se afla un ecran imens, care mai manca si el din spatiu. Sub scena, am gasit o suprafata de vreau 12 metri lungime pe trei metri latime, la care se ajungea coborand niste trepte facute din butuci de lemn, putea fi folosita ca garderoba sau orice altceva", a continuat Covaci. Asta era tot ce a putut oferi Ion Tanase, directorul Casei de Cultura din Mehala. Le-a transmis muzicienilor ca daca pun umarul cu totii, vor avea o sala a lor unde vor putea canta de doua-trei ori pe saptamana.

"Am gasit in sfarsit o sala care ar putea fi a noastra, unde puteam canta cum vrem si ce vrem, sub protectia directorului de la Casa de Cultura din Mehala. E chiar langa noi, dar ma tem ca nuvom fi in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro