Cum a supravietuit George Toparceanu masacrului de la Turtucaia, apoi a ajuns prizonier la bulgari: "Oamenii pareau niste cadavre care s-au sculat"

Cum a supravietuit George Toparceanu masacrului de la Turtucaia, apoi a ajuns prizonier la bulgari:

Turtucaia este o localitate aflata astazi in Bulgaria, care a apartinut de Romania si care facea parte din Cadrilaterul redobandit de vecinii de la Dunare in anul 1940. O batalie soldata cu un esec usturator al militarilor romani, pierderile omenesti fiind cifrate la peste 6.000 de soldati si 160 de ofiteri morti, 28.000 de soldati si 480 de ofiteri luati prizonieri, plus mii de arme capturate de inamici. Imbracati in niste zdrente de culoare moharata, fara nume, pe care vantul umed sau crivatul taios le hartuia in toate partile, purtand in picioare carpe invalatucite, legate de sfoara, slabi, murdari, cu fata pamantie, cu ochi sticlosi, cu mintea ratacita de atata mizerie, pareau niste cadavre care s-au sculat cu pamantul in cap si-au iesit la lumina zilei in hainele lor putrede, imbibate de tarana".

acum 68 luni (12 Jul 2015)

Turtucaia este o localitate aflata astazi in Bulgaria, care a apartinut de Romania si care facea parte din Cadrilaterul redobandit de vecinii de la Dunare in anul 1940.

Localitatea este recunoscuta pentru celebra batalie care a avut loc intre 1 si 6 septembrie 1916, in timpul Primului Razboi Mondial, intre ostasii romani, pe de o parte si trupele bulgare si germane pe de alta parte.

O batalie soldata cu un esec usturator al militarilor romani, pierderile omenesti fiind cifrate la peste 6.000 de soldati si 160 de ofiteri morti, 28.000 de soldati si 480 de ofiteri luati prizonieri, plus mii de arme capturate de inamici.

Printre soldatii luati prizonieri s-a numarat si sergentul George Toparceanu, care avea 30 de ani si isi facuse demult debutul scriitoricesc.

Experienta nefasta prin care autorul "Baladelor vesele si triste" a trecut este povestita in volumul "Amintiri din luptele de la Turtucaia.

Ostasii romani, luati direect de la plug

"Erau mai ales tarani de prin judetele de camp ale Munteniei, cei mai oropsiti dintre toti. Nu se potriveau deloc cu imaginea ostasului roman, de acum si de pe vremuri, asa cum mi-o zugravise in suflet stralucitoarele defilari ale regimentelor gatite de parada", noteaza Toparceanu in amintirile sale.

Practic, cartea sa are nu numai valoare literara, ci si una istorica, Toparceanu facand apologia soldatului roman, neinstruit, dar plin de eroism.

"Infrangerea de la Turtucaia, oricat de dureroasa, nu poate avea nici o semnificatie in privinta insusirilor neamului nostru, care si-a facut proba de-a lungul veacurilor. Si la Turtucaia au fost destule pilde de eroism, zadarnic, dar inaltator", scrie Toparceanu.

Filologul Mircea Morariu, bloger Adevarul, spune ca la Turtucaia, dar si in prizonieratul ce a urmat Toparceanu a suprins even... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro