Cum a starpit Ion Ghica raiul piratilor de pe Insula Samos. Puterile Europei l-au numit la unison "comoara diplomatica"

Cum a starpit Ion Ghica raiul piratilor de pe Insula Samos. Puterile Europei l-au numit la unison

A fost academician, diplomat, matematician, om politic, scriitor, economist, membru si presedinte al Societatii Academice Romane, prim-ministru al Romaniei de doua ori, presedintele Academiei Romane de patru ori. Primul care a dat legi de ocrotire a operelor de arta antice In timpul guvernarii sale, s-au initiat constructii de sosele, s-a intensificat navigatia, s-au luat masuri pentru dezvoltarea plantatiilor de maslini si migdali si s-a introdus in Samos si prima lege pentru ocrotirea operelor de arta ale antichitati, incepandu-se primele sapaturi cu caracter arheologic.

acum 57 luni (17 Aug 2015)

A fost academician, diplomat, matematician, om politic, scriitor, economist, membru si presedinte al Societatii Academice Romane, prim-ministru al Romaniei de doua ori, presedintele Academiei Romane de patru ori.

Este vorba despre Ion Ghica (1816-1897), una dintre figurile marcante ale secolului al XIX-lea, care a copilarit o buna perioada de timp la Focsani, unde tatal sau era ispravnic.

Si-a facut studiile la Paris, dupa moda epocii practicata in familiile instarite, unde i-a avut colegi pe Alexandru Ioan Cuza si Vasile Alecsandri, cu acesta din urma legandu-se o prietenie care a durat toata viata.

Ulterior, in 1853, la propunerea ambasadorilor Angliei, lordul Redcliffe, si al Frantei, generalul Baraguaj d'Hilliers, dar si a diplomatului turc Resid Pasa, Ion Ghica a fost numit guvernator al insulei Samos, din Marea Egee, stapanita pe atunci de Turcia. De numele insulei se leaga mare parte din activitatea marelui matematician si filozof grec Pitagora, care s-a nascut pe insula, dar si a istoricului grec Herodot, care a trait o vreme pe acesta insula. A starpit pirateria

Misiunea sa era de a starpi pirateria din arhipelag, care provoca mari pierderi navolor englezesti si franceze care transportau atat alimente, cat si munitie armatelor aliate care luptau in Crimeea.

Intr-o scrisoare catre bunul sau prieten, Vasile Alecsandri, acesta povestea imprejurarile in care s-a produs aceasta numire, pe care a acceptat-o doar ca sa-si aduca contributia la castigarea razboiului de catre aliati si eliberarea Principatelor Romane.

Desi initial numirea ca guvernator de Samos era doar pentru trei luni, printul Ghica avea sa ramana pe insula nu mai putin de patru ani si jumatate.

Ca si guvernator de Samos a avut de intampinat multe dificultati.

"La toata aceasta actiune de starpire a pirateriei, Ghica ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro