Cum a scapat un ranit din Colectiv de moarte datorita "plamanului artificial": "Am ajuns la Fundeni dupa un drum dramatic prin gropile Bucurestiului"

Sansa mea a fost ca am avut un organism foarte rezistent si, pe de o parte, desi colonizat cu Klebsiella Pneumoniae multirezistenta, bacteria nu a patruns in sange, iar pe de alta parte am indeplinit foarte multi parametri biologici care m-au calificat la ultima sansa doar teoretic posibila de a scapa cu viata: instalarea unui circuit de oxigenare extracorporala veno-venoasa cu membrana (ECMO). Pentru ca iresponsabilitatea decidentilor din sanatate, intr-un moment de o dificultate enorma, a dus la (non)deciziile gresite si absurde de a nu trimite ranitii in centre de arsi din strainatate, singura sansa ca ei sa scape.

acum 64 luni (11 Nov 2017)

Mihai Grecea a relatat, pe contul sau de Facebook, experienta din spital si le-a multumit medicilor care i-au salvat viata.

"Exact acum doi ani traiam - e un fel de a spune - cele mai grele clipe din viata mea. In urma injuriei pulmonare grave pe care am dobandit-o in iadul din containerul de la Colectiv intrasem, incet-incet, intr-un ARDS severisim - o condite extrem de grava a plamanului (sindrom de detresa respiratorie acuta). Practic suprafata interioara a plamanului era compromisa de arsura chimica si termica si nu se mai putea face schimbul de gaze. Sansa mea a fost ca am avut un organism foarte rezistent si, pe de o parte, desi colonizat cu Klebsiella Pneumoniae multirezistenta, bacteria nu a patruns in sange, iar pe de alta parte am indeplinit foarte multi parametri biologici care m-au calificat la ultima sansa doar teoretic posibila de a scapa cu viata: instalarea unui circuit de oxigenare extracorporala veno-venoasa cu membrana (ECMO). Iar sansele de supravietuire cu ECMO undeva la 50%. Iliescu de la Fundeni dar era exclus. Echipa medicala de la Institutul C.C. Costin Scarlat - si-au pus la pachet toata aparatura necesara si s-au deplasat cu doua ambulante la Elias. De la 10 noaptea a inceput si la 4 dimineata pe 11.11.2015 am ajuns la Fundeni dupa un drum dramatic prin gropile Bucurestiului cu ambulanta. Orice zdruncinatura mai mare putea rupe canulele care imi scoteau din corp si reintorceau din ECMO sangele. Eram al 13-lea pacient adult mare ars din lume care a beneficiat de ECMO pentru sindrom de detresa respiratorie acuta severa (ARDS) si al 7-lea pacient adult mare ars din lume care supravietuit datorita aplicarii ECMO pentru ARDS sever. Am avut o sansa enorma sa scap atunci, sansa pe care prietenii mei care nu mai sunt, unii dintre ei mult mai putin afectati de foc decat mine, nu au avut-o. Ei au murit de infectii cu bacterii multirezistente luate din oribilele spitalele romanesti. Pentru ca iresponsabilitatea decidentilor din... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro