Cum a scapat un evreu si parintii sai ca printr-o minune de lagarul de exterminare. Viata lui Dan Bacalu

Cum a scapat un evreu si parintii sai ca printr-o minune de lagarul de exterminare. Viata lui Dan Bacalu

Ulterior, tatal sau a fost trimis la munca silnica la Canalul Dunare -Marea Neagra, ale carui lucrari au inceput in anul 1949 si a fost folosit de Gheorghe Gheorghiu-Dej pentru exterminarea fostei clase politice romanesti, a elitei intelectuale, dar si a tuturor oponentilor regimului. Curtat de Securitate In 1958, pe cand era inginer la IMUM Medgidia, a fost curtat de Securitate, insa a refuzat sa-si vanda colegii si prietenii.

acum 62 luni (3 Jan 2015)

Despre perioada copilariei, batranul evreu isi aminteste doar ca se mutau dintr-un oras in altul.

Desi puteau avea o viata frumoasa in strainatate, s-au intors in tara, intrucat le era dor de meleagurile natale. Aici s-a nascut si Dan Bacalu, in casa preotului Nataniel, in Gura Ocnitei, din judetul Prahova, asa cum scrie in certificatul sau de nastere.

Drumul lagarului la cinci ani

Cand el avea vreo cinci ani, impreuna cu familia a fost dus intr-un loc de triere a celor ce urmau sa fie dusi in lagar, pe un drum fara intoarcere. "Tata vorbea cu un medic, care nu-si daduse seama ca era evreu, insa seful lagarului a tinut sa-i spuna cine este si l-a scuipat pe tata. Nu a uitat si dupa cativa ani, pe 23 august, cand s-au intors armele, a plecat sa-l caute pe cel care il scuipase si dupa ce i-a rupt falca a venit la noi, dupa doua zile, timp in care nu am stiut nimic de el", spune batranul evreu.

Au avut noroc si nu au ajuns in lagar.

Angajat la calea ferata

Tatal sau, desi era intelectual, cu greu reusea sa se angajeze. Nici aici nu avea sa stea mult, fiind dat afara dupa ce a fost data Legea de romanizare a intreprinderilor, prin care toti evreii erau dati afara.

Intr-un final, barbatul a reusit sa se angajeze la calea ferata, fiind platit cu un sfert din salariu. "Tatal meu era un munte de om, avea 1,86 metri inaltime si 96 de kilograme, fara burta.

Ulterior, tatal sau a fost trimis la munca silnica la Canalul Dunare -Marea Neagra, ale carui lucrari au inceput in anul 1949 si a fost folosit de Gheorghe Gheorghiu-Dej pentru exterminarea fostei clase politice romanesti, a elitei intelectuale, dar si a tuturor oponentilor regimului. Din 1958 a lucrat ca inginer la IMUM Medgidia, pana in 1964, apoi s-a angajat la Energia, unde a lucrat pana in 1997. Trei zile a stat la pensie si apoi s-a angajat la firma Almet din Navodari.

Cu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro