Cum a scapat Nicu Ceausescu filmul "Ringul" de cerberii cenzurii comuniste

Povestea filmului "Ringul" a pornit de la o idee a scriitorului Ioan Grigorescu, cel care fusese corespondent de presa in Polonia intre anii 1956-1958, timp in care a invatat limba poloneza si i s-a nascut un fiu la Varsovia. Rolul lui Adolf Gebauer la maturitate a fost interpretat de Mihai Vasile Boghita, fost campion national la inceputul anilor '50, in timp ce, in scenele din lagar, personajele au fost interpretate de Constantin Brinzea (Tudor Andrei) si Marian Culiniac (Adolf Gebauer), care practicasera la randul lor boxul si jucasera roluri de pugilisti si in filmul "Invingatorul", regizat de Tudor Marascu. in Berlinul Occidental, a obtinut un contract de colaborare cu producatorul Mandero - de la care obtine o cantitate de pelicula, plata a doi actori / un prezentator german si o actrita frantuzoaica de 17 ani, precum si o serie de materiale de reclama, becuri, costume, pe care le-a adus personal in calatoria pe care a facut-o in iunie - iulie a.c. Aceasta oboseala excesiva se datoreaza faptului ca se angajeaza la prea multe actiuni in acelasi timp ("Ringul", "Zaharias", scurtmetrajele pe care le realizeaza pentru o firma din R.F.G., "Coroana de foc", unde de asemenea reprezentantul firmei R.F.G.-iste care colaboreaza cu Europa Film din Paris, condusa de Cohen si Raluca Nathan).

acum 35 luni (12 May 2018)

Povestea filmului "Ringul" a pornit de la o idee a scriitorului Ioan Grigorescu, cel care fusese corespondent de presa in Polonia intre anii 1956-1958, timp in care a invatat limba poloneza si i s-a nascut un fiu la Varsovia.

Ulterior, el a publicat la Editura Tineretului un volum de nuvele plasate intr-un spatiu comun: lagarul de concentrare de la Auschwitz. Intr-unul dintre texte, "Intalnirea", un fost detinut isi reintalneste tortionarul, dupa terminarea razboiului, sub chipul adversarului din cadrul unei gale de box.

Stanislaw Staszek, transformat in Tudor Andrei

Producatorul francez de film Pierre Levy i-a solicitat cu insistenta lui Ioan Grigorescu sa ii vanda drepturile de ecranizare, dar acesta a refuzat: "Acest film nu-l vad facut decat in coproductie cu tara mea". Sergiu Nicolaescu a imbratisat si el ideea unei ecranizari, iar scenariul, scris tot de catre Ioan Grigorescu, a adaptat povestea, pentru ca aceasta sa corespunda asteptarilor regizorului. Deosebirile dintre nuvela si film sunt destul de mari. In carte, fostul detinut se numea Stanislaw Staszek si era originar din Silezia si avea 37 de ani, iar intalnirea cu Adolf Gebauer a avut loc in cadrul unei gale profesioniste ce avea loc la Frankfurt. In film, "1013", Tudor Andrei, trecut bine de 50 de ani, lucreaza impreuna cu fostul sau antrenor, Tom, pe un TIR care tranziteaza Germania. Revederea cu Adolf Gebauer are loc de aceasta data intr-un balci, unde amatorii de lupte trebuiau sa urce in ring pentru sase reprize cu un experimentat boxer, urmand sa primeasca pentru fiecare repriza suma de 100 de marci. Nu in ultimul rand, in timp ce, in finalul nuvelei, "Golem" este doar demascat in public de catre protagonist, in film lupta din ring s-a dat la propriu pe viata si pe moarte, iar fostul Untersturmfuhrer SS a cazut secerat in ring, in ultima runda a partidei.

Frantuzoaica Laetitia Gabrielli, cooptata in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro